tirsdag 3. juni 2014

Besøk i Gamlebyen, del 2, juni-14

Minneparken inneholder ruinene fra Oslos første domkirke: Hallvardskatedralen fra 1100- tallet. Dagens Oslo bispegård er oppført på ruinene av Olavsklosteret som var høgmiddelalderens domini- kanerkloster.

Historisk mur

På nært hold

Oslo bispegård ble oppført på de historiske murene og den ble oppført på 1800- tallet.

Oslo bispegård

Fra inngangspartiet

Vi kom til Gamlebyens skole som har to bygg. Skolen ble grunnlagt i 1881. Men ble totalrenovert og gjenåpnet i 1994. Den har om lag 250 elever fra 1. - 7. klasse.

Eldste bygningen

 Gamlebyen skole gav i 1998 ut musikkalbumet: Syng med oss. For dette albumet fikk de Spellemannprisen for 1998 for beste barneplate.

Gamlebyen skole

 I Gamlebyen så vi et malerisk gammelt bygg som ligger i gaten der vi finner noe som kalles
Brakkebygrenda. Det er okkupanter som ulovlig har satt opp noen vaklevorne hytter inne på en tomt som nå skal utbygges og de har fått beskjed om å komme seg derifra. Brakkebygrenda har vært der siden slutten på 1990- tallet. Jeg kikket inn på området, ikke noe pent syn.

Fint gammelt hus

 Brakkebygrenda

Gata til området

I Gamlebyen er mange boligblokker som er fine, mange av dem er renovert og jeg tipper at etter hvert blir dette et populært område og bo i .

Fine boligblokker

 Vi kom til Harald Hardrådes plass. Det er antatt at det er han som anla Oslo på 1000- tallet. Harald Hardråde var norsk konge på 1000- tallet, og var halvbror til Olav den Hellige. Han var en av de meget få av Olavs hær som overlevde slaget på Stiklestad.

På Harald Hardrådes plass

Vi avrundet besøket i Gamlebyen i Schweigaardsgate. Oppkalt etter professoren som påvirket Norge i kapitalistisk retning. Det er også Norges første miljøgate med fartsgrense på 30 km. Og i denne gaten ruslet Lillebjørn Nilsen da han fikk inspirasjon til sangen: Tanta til Beate. I sangen går tanta og lufter hunden i denne gata, og han nevner også Harald Hardrådes plass. Bare lytt til den på nettet og hør.

I Schweigaards gate


 





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar