mandag 2. juni 2014

Besøk i Gamlebyen, juni - 14, del 1

I går som var søndag og første dag i første sommermåned var vi to fra familien som gikk en tur i Gamlebyen i Oslo. Vi spaserte forbi Operaen og gikk bort til Middelalderparken. Rart å se der de bygger nytt i Bjørvika ligger ved den eldste del av Oslo.

Nytt ved gammelt sted

 Vannet i Middelalderparken vise Gamle Oslos strandlinje slik den var rundt år 1300. Her i området har Øyafestivalen blitt holdt, men nå skal den arrangeres et annet sted for en bane skal passere her.  

Strandlinjen på 1300- tallet

Vi kom til ruinene etter Mariakirken som var det kongelige kapell i Norgeveldets rikshovedstad på 1300- tallet. Her var den eneste norske institusjon i riksstyret med sete i Norge i middelalderen.

Ruiner fra Mariakirken

   Mariakirken hadde også en religiøs funksjon, men hadde størst betydning som politisk institusjon. Den ble revet på 1500- tallet. Men ruinene ligger her, og er fredet. Mariakirken må ha vært diger, for ruinene ser vi på et stort område.

Ruinene er fredet

Vi studerte Saxegården som er fra ca. 1800 og hørte til stormannsætten Saxe. Dette har også vært husstand for biskoper. Huset er i Louis- seizestil. Bygningen er nå en del av Oslo kommunes Kunstetat.

Saxegården

Så Oslo Hospital som er en av Norges mest verneverdige bygninger. Det er Norges eldste psykia-triske sykehus/hospitalbygg. Oslo Hospital var en stiftelse som ble grunnlagt på 1500- tallet for å pleie syke og fattige.

Eldste Hospitalbygg

   Steinbygget hørte også til Oslo Hospital. Første som ble innlagt var en tjenestepike som ble erklært sinnssyk etter å ha drept et barn i familien hun arbeidet hos. Hun ble dømt til forvaring i Oslo Hospital som siden den gang har vært et psykiatrisk sykehus.

Kvinneasyl


Vi kom til Gamlebyen kirke som er i Louis- seize- stil fra 1700- tallet. Stilen avløste rokokkoen og ble påvirket av de arkeologiske utgravningene i Pompeii. En del av klassisismen, og kjennetegnes av rette linjer, symmetri og ornamenter fra antikken.

Kirken sett fra siden

 Gamlebyen kirke brukes den dag i dag. Dette er en Valgkirke, et fellesnavn på de kirkene som ble brukt ved valget til riksforsamling på Eidsvoll i 1914.

Gamlebyen kirke

Brukt til valg i 1814


Ved siden av lå Gamlebyen kirkegård. Vi gikk inn for å se graven til maleren Tidemand. Alle kjenner til maleriet: Brudeferden i Hardanger.

Malerens gravstein

Nå kom vi til Oslo Ladegård som ligger i hjertet av Middelalderbyen. Det er en staselig lystgård fra barokkepoken. Hovedhuset er fra 1700- tallet bygd på ruiner av bispeborgen fra 1200- tallet. Hagen på eiendommen gikk på 1700- tallet helt ned til Oslos sjøkant.

Oslo Ladegård

 Ordet Ladegård blir brukt om bygninger på større herskaplige landeiendommer, men brukes også om hovedbygningen hvis det er det eneste som er igjen slik som her på Oslo Ladegård. Nå tok vi en pause og slappet av på kafeen vi ser så vidt i bak i venstre kant av bildet under.

Pause ved ladegården

 Del 2 kommer i morgen.  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar