mandag 9. juni 2014

Del 2, juni- 14: Vålerenga

Da vi tok en pause etter vandring på Kampen, hadde vi utsikt til Vålerenga kirke. Den ligger midt i Vålerenga park. Parken ble opparbeidet fra 1903- 1916. Nå ruslet vi oppover mot kirka.

Utsikt til kirka

Vålerenga kirke er fra 1902 og bygd i grå granitt. Den har et klokkespill med 12 forskjellige kirke- klokker. Kirka brant i 1979 og bare murveggene stod igjen. Kirken ble restaurert, og gjenåpnet i 1984. Kirken var stengt, så vi var ikke inn.

Vålerenga kirke

 Hovedbygningen på Vålerenga hovedgård ble oppført på 1700- tallet. Den tilhørte Oslo Bispestol til ca. 1827. Den ble ombygd ca. 1870, og var prestegård fra 1802.

Vålerenga Hovedgård

Vi kom til Vålerenga skole som i perioden 1978- 99 også var ungdomsskole, men nå for 1.- 7. klasse. Skolen ble åpnet i 1895 som Vaalerengens skole, og da var den Oslos største skole. Musikkorpset til skolen ble startet i1920, men kun guttekorps. Fra 1975 fikk også jenter bli med i korpset.

Vålerenga skole

 Vålerenga oppstod rundt Vålerenga Hovedgård på siste halvdel av 1800- tallet. Mye av den eldre bebyggelsen står fortsatt.

Fra Vålerenga

Mange av de gamle husa ligger tett i tett. De fleste som bodde her var handverkere. Etter byutvidelsen av Christiania i 1878, ble det innført murtvang på grunn av brannfare.

Gammel bebyggelse

  Flagget til fotballaget Vålerenga viftet her og der. Det kryr selvsagt av tilhengere her på Vålerenga.

Flagget til VIF 

 Da vi kom til det gamle huset der alt startet, måtte vi stoppe og lese historien på veggen. VIF ble stiftet i 1913, og siden blitt et av landets største idrettslag.

Her startet det

Historien

Vålerenga spiller sine hjemmekamper på Ullevål stadion, men før ble de spilt på Bislett stadion, blant tilhengerne kalt: Lekegrinda. Vi så hvor fotball-fansen bruker å møtes.

Vålerenga Vertshus

 Vi gikk inn for jeg ville se i bakgården. Nå blir tilhengerne av Vålerenga kalt for Klanen og har rundt 7600 medlemmer, pluss meg som heier på dem siden Kjetil Rekdal dro fra Ålesund og ble trener for Vålerenga. Det har gått bra med dem til nå i første del på sesongen, men ballen er rund, så vi får se.

I bakgården

 Men nå hadde vi spasert gjennom Vålerenga bydel, mange fine gamle hus med historie i veggene. Det var interessant å se denne delen av Oslo også. Til slutt ser vi nedenfor to bilder fra Vålerenga.

Fra Vålerenga

 Mye historie i veggene

  

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar