mandag 14. juli 2014

Lørdagstur til Sagene, juli- 14, del 1

Lørdag var igjen en strålende sommerdag. To av oss fant ut vi skulle ta en tur til Sagene. Det er en bydel langs Akerselva, nord for Grünerløkka. Det er et sjarmerende strøk med trehus.

Fra Sagene

De som bodde her var arbeidere tilknyttet sagbruk, derfra navnet. I 1624 bestemte kongen at det bare skulle bygges hus av mur innenfor byvollene, de som ikke hadde råd til det, skulle flytte til Sagene.

Fine trehus

Vi studerte Biermannsgården som er et tømmerhus bygd tidlig på 1700- tallet. Det tilhørte handelsmannen Biermann. Han testamenterte gården til å bli Sagenes første privatskole for barn på 1800- tallet.

Sagenes første privatskole

 Mye industri vokste etter hvert fram langs Akerselva, så flere som jobbet der flyttet til Sagene. I dag er flere av fabrikkbygningene restaurert og tatt i bruk. På bildet ser vi et av husa som er gjort om til kontorer.

Tidligere fabrikkbygg

 Mange av arbeiderklassens gamle boliger er bygd i tre, og mange står fortsatt godt bevart. Etter at industrien har forsvunnet og Akerselva er blitt renere, er Sagene blitt et ettertraktet sted å bo.

Attraktivt område
 

 Vi kom til Vøienvolden gård som er et av byens eldste og best bevarte gårdsanlegg. Det har et lukket gårdsrom med et våningshus oppført i 1710. Løkken ble drevet som gårdsbruk av forskjellige eiere et par hundre år. Vi gikk inn på området og tok bilde av våningshuset.

Våningshuset

I 1954 ble Vøienvolden gård testamentert som gave til Fortidsminneforeningen i Oslo av eieren Udnæs. Nå brukes anlegget til arrangementer. Vi stod inne på gårdsplassen, og etter å ha studert hovedhuset, snudde vi oss og så på det som måtte være løe. Så gikk vi ut fra gårdsplassen og til gata igjen.

Uthuset

 Nå spaserte vi til Det Rivertzke kompleks, på folkemunne kalt for Rivern. Det er et boligkompleks tegnet av arkitekten Kristen Rivertz, derav navnet. På vei dit kom vi forbi en bronsestatue av Hønse- Lovisa, en figur i Oskar Braatens romaner. Skulpturen er laget av Nina Sundby, og gitt som gave til Sagene bydel etter en privat innsamling.

Hønse- Lovisa

På eget initiativ tegnet Rivertz i 1912 fem boligblokker der han prioriterte at alle skulle ha godt med sol og luft, samt at flest mulig skulle bo der. Han anla også gatelignende gårdsrom mellom bygningene, og hadde nok avstand mellom bygningene så alle leiligheter fikk inn lys.

Fine boligblokker

Leiegårdene ble oppført i fem rekker med gårdsrom mellom. De er bygd i tre etasjer med pusset tegl. Dette ble rimelige arbeiderboliger. Jeg synes det var fine bygninger, over dører og vinduer er dekor i nybarokk.

Blokkene var fine

  Dekoren pyntet opp

Så kom vi til det som jeg synes er en av Norges fineste kirker etter Nidarosdomen. Jeg hadde ikke sett Sagene kirke før. Kirken ble innviet i 1891. Byggestilen er nygotikk med rød fuget tegl, spir og tak er dekket med skifer.

Sagene kirke

Kirken var åpen så vi gikk inn i det staselige kirkerommet. Kirken er stor med sitteplass til 800. Et fint kirkerom med flotte glassmalerier.

Inne i kirken

Flotte glassmalerier

Altertavlen er en kopi av altertavlen i katedralen i Antwerpen, Nedtagelsen av korset, av Rubens. Døpefonten er laget etter middelaldermodell, utført i granitt. Prekestolen er fra 1890, utført i furu.

Døpefonten og altertavlen

Prekestolen nede til høgre

Det var en flott innredning i kirken, da vi gikk ut stoppet vi for å se på det flotte orgelet, og det fine  interiøret over utgangspartiet.

Et flott kirkebygg


Vi gikk videre og kom til Sagene Arbeidersamfunds hus. Det er et forsamlingslokale fra 1900. Det er i nybarokk med preg av jugendstil.

Stilig forsamlingslokale


Det var tid for pause, og den tok vi på historisk grunn. Sagene Lunsjbar er Oslos nest eldste serveringssted. Huset ble oppført på midten av 1800- tallet. Stedet er nå verneverdig.

Sagene Lunsjbar

I hagen

Vi gikk videre over Akerselva og over til Torshov som er et strøk i bydelen Sagene og ligger øst for Akerselva. Det var flott å stå på brua og se ned på elva. Omgivelsene var grønne og frodige. Her lå en av de gamle fabrikkbygningene.

Akerselva

 Gammel fabrikk

Om Torshov kommer i morgen.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar