tirsdag 15. juli 2014

Lørdagstur til Sagene, juli- 14, del 2

Vi fortsatte spaserturen og kikket litt på Soria Moria som er et kulturhus på Torshov. Det ble satt opp i 1928. Huset har hatt forskjellige tilbud, i dag er der restaurant, konsertscene og teater.

Soria Moria

Torshovbyen ble anlagt i åra 1917- 1925. Her ble det hele 2002 leiligheter, og med den storslåtte byplanen ble Torshov det største og fineste komplekset med leiegårder som kommunen bygde. Forbilde for byggestilen var barokk.

Slik så inngangene til leiegårdene ut


På baksiden var idyllisk. Dette var leiligheter bygget for arbeiderfamilier, leilighetene hadde to rom og kjøkken, noe som var romslig den gangen. Vi så et fint, lite hus mellom leiegårdene og kom til at det var der vaktmesteren bodde.

Idyllisk på baksiden

  Vaktmesterbolig?

Her stod en stor fontene med skulptur av en okse. Den er laget av Asbjørg Borgfelt, og ble satt opp i 1929 som et symbol på den ferdige Torshovbyen.

Oksefontenen

 Fontenen stod der to gater krysset hverandre. Leiegårdene både ovenfor og nedenfor var staselige. På folkemunne ble de kalt for Frankrike og Italia. Det blir disse strøken til dels kalt enda.

Fine leiegårder

Vi kom til Lilleborg skole, en barneskole på Torshov. Den stod ferdig i 1898. Det spennende er at i 1941- 1942 ble den illegale avisen AVANTGARDEN redigert og trykket her. I hemmelighet ble det gjort i fjerde etasje, helt oppunder taket. Skolen var nemlig tatt av tyskerne til kaserne, så mange tyske soldater bodde her. De som stod for dette måtte ha nerver av stål.

Lilleborg skole

 Torshov var en fin bydel, artig å spasere der. Vi passerte Sagene Festivitetshus som ble bygd i 1897, opprinnelig var det et teater. I 1907 kjøpte Indremisjonen huset og holdt vekkelsesmøter her. Misjonsvirksomheten som ble drevet i Afrika på den tiden gjorde at huset på folkemunne ble kalt Afrika. I dag er huset brukt til forskjellige arrangement.

Fra Torshov

Afrika

Oskar Braaten er født og oppvokst på Sagene (1881- !939). Han skildret det realistiske miljøet i sine romaner. Vi så blokken han vokste opp. Vi så også skolen han gikk på, Sagene skole. Den ble åpnet i 1861. Spennende å se hvor kjente personer har trådt sine barnesko.

Her vokste Braaten opp

   Her gikk han på skole

Ved Akerselva så vi gamle industribygg omgitt av grønt løvverk. Vi passerte også Sagene Bad, et offentlig bad bygd i 1900 . Det er Kristianias nest eldste offentlige bad etter Bislett Bad.

Gammelt industribygg

Sagene Bad

Nå var vandringen i Sagene bydel nesten ferdig. Vi passerte Gamle Apotekergården som ble bygd i 1870. Her er nå museum for Arbeiderhistorie. Det røde huset ved siden av var kolonialbutikken. Til slutt så vi arbeiderboligen som ble kalt Brenna. Den ble bygd i 1848, og i 1875 bodde hele 63 arbeidere her.

Gamle Apotekergården til høgre

 Brenna

Turen rundt på Sagene og strøket Torshov var svært interessant. Tenk på all historien som har utviklet seg her. Vi gikk over brua vi hadde gått før, forbi statuen av fabrikkjentene og Hønse- Lovisas hus. Vi stoppet opp og så ned på fossen ved gamle fabrikklokaler. Men nå skulle jeg på besøk før lørdag ettermiddag var over.

Kjent strøk

   Fossen

Nå fikk jeg hilse på Boris, en liten hund som ble passet, for hundeeieren var på ferie. Hunden var en søt liten tass. Han var opptatt av yndlingsleken sin som var en liten, grønn krokodille. Ellers likte han å bli koset med.

Boris og barnevakten

Søt tass

Han likte seg på balkongen
 

Etter avslapning på balkongen gikk jeg til bussen. Jeg måtte dra for å se en fotballkamp fra VM i Brasil. Jeg hadde hatt en strålende lørdag ettermiddag, sett masse historie, og jeg fikk hilse på Boris.
 
 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar