fredag 11. september 2020

På busstur, september 2020, del 4

Fredag morgen 4. september regnet det i Bergen. Etter frokosten snakket jeg med en fra gruppen som fortalte det hadde høljet ned hele natten, han hadde hatt åpent vindu og hørt på spetakkelet. Nå var det litt bedre, det var bra for vi skulle på omvisning i byen med lokalguide.

God frokost


Vi kjørte mot sentrum, for lokalguiden skulle starte klokken 10.00. Bergen er Norges nest største by med knapt 284 000 innbyggere, og ligger i Vestland fylke. Byen blir populært kal "Vestlandets hovedstad", og er omgitt av syv fjell. Man mener byen ble grunnlagt av Olav Kyrre i 1070. Da med navnet Bjørgvin som betyr: Den grønne engen mellom fjellene. Lokalguiden, en voksen, trivelig dame, kom på bussen, og vi fortsatte turen. Hun fortalte at linje 2 har trolleybuss, den eneste byen i landet som har trolleybuss. Vi passerte Galme Rådhus som før var privatbolig, men gradvis tatt i bruk som Rådhus i 1561- 1568. Så kom branner og videre historie. Vi gikk av bussen ved Vågen.

Det gamle Rådhus
Vågen

Det regnet litt, så vi gikk til et sted der vi stod under tak, men hadde utsikt til Vågen. Guiden sa at Bergen kunne skryte av å være byen som hadde oftest opplett av regnbyger, og de kalte det ikke regn, men "englekyss". Ved kai så vi på andre siden lå det staselige skipet Statsraad Lehmkhul, en flott tremastret bark. Nå brukt som opplæring. Her lå også flere veteranskip, gamle båter oppusset og tatt vare på for kystkulturen.

Skoleskipet

Veteranskip

Nå fortalte hun om det som hendte her på Vågen i 1944. Et hollandsk frakteskip som var under tysk kommando kom inn på Vågen, men opplyste ikke at de hadde mye sprengstoff i lasten. Det brøt ut brann på skipet, den nådde sprengstoffet og det ble en enorm eksplosjon som ødela store deler av Bergen sentrum, rundt 154 personer omkom. Håkonshallen ble skadet, og et anker føk til himmels og landet på en av toppene ved byen. Der ligger det den dag i dag til minne om katastrofen.

På en slik topp
ligger ankeret

Hun fortalte også om den fæle bybrannen i november 1916. Brannen startet ved et uhell. Noen arbeidere måtte bruke stearinlys under et arbeid, det antente noe tjærestoff, så var ulykken ute. Store deler av byen brant, kun husene på Rådhusplassen stod igjen. Alle bygningene i Bergen sentrum ble ødelagt. 380 bygninger gikk tapt, 2700 ble hjemløse, to personer omkom. En stor tragedie for Bergen by.

Fra Bergen i dag
Guiden forteller

Nå gikk vi til bussen og tok plass, vi skulle kjøre rundt til flere bydeler. Jeg så flere vegg malerier i byen, også ved stedet vi stod nede ved Viken. Nå regnet det kraftig igjen, men fikk tatt noen få bilder fra bussen.

Veggmaleri

Håkonshallen i fin
stand igjen


Fra Bergen 


Kjørte gjennom
flere bydeler

Vi gikk av bussen et lite stykke fra Bryggen, dit skulle vi spasere. Guiden fortalte litt om Hansatiden, og om livet i den gamle bebyggelsen. Bergen var egentlig ingen Hansastad, men hadde sammen med Brugge, London og Novgorod sete for et av fire Hansakontor. Nå så vi på den gamle bebyggelsen der passasjen var svært smal mellom husene. Det var forbudt å bruke ild, skulle det tilberedes mat, måtte de gå til eldhus som skulle brukes til det.

Gruppen gikk av bussen
Gammel trebebyggelse

Vi gikk videre nedover i retning Bryggen, og passerte en byste på en sokkel. Jeg så intet navn, men guiden trodde det var en tidligere kjent skuespiller. Så var vi nede på Bryggen, også kjent som Tyske bryggen og Hansabryggen. Den gamle trebebyggelsen er den historiske bykjernen i Bergen, og er fra 1070, og fra 1360 til 1754 var her et av de tyske Hansakontorene. Bryggen står på UNESCO sin liste over verdensarv.

Bysten vi passerte

Bryggen med historisk sus


Nå var den dyktige lokalguiden ferdig med programmet. Vi i gruppen hadde privat tid til å rusle rundt, samt spise lunsj. Jeg slo lag med Kari og hennes mann og gikk for å se ette et sted å spise lunsj. Vi fant et sted og gikk inn, det var et koselig sted, navnet har jeg glemt. Jeg spiste salat.

Hyggelig kafé

Det ble lunsj

Så var det tid å gå til bussen. Det regnet, så Fisketorget ble vi fort ferdige med. Vi gikk til en kaffebar i nærheten og ventet på bussen. Da den kom, tok vi plass, for vi skulle på et besøk til.

I Bergen
Fisketorget i regn
Fortsettelse.
 
  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar