søndag 28. november 2021

Andre del om lørdag 20.11 i Amsterdam. 28,11- 21

 Langs kanalen gikk vi siste stykket mot museet, og passerte en stor, fin svane. I en gate så vi ned til en ostebutikk, der så vi så vidt i butikkdamen kledd som før i tiden med sid kjole og kyse på hodet. Foran et av husene ved kanalen var et lite hus, omtrent som et dokkehus. 

En vakker svane

Så ned i ostebutikken

Søtt lite hus

Så var vi framme ved Rijksmuseet. Det er nasjonalmuseet i Amsterdam. Her er kunst, håndverk og malerier. Museet har en stor samling fra den nederlandske gullalder på 1600- tallet.

Det store Rijksmuseet

Kl. 15.00 viste vi våre pass, hadde på masker og gikk inn. Først så vi ned i den store resepsjonen, og da vi kom ned trappene, måtte jeg beundre den fine blomsteroppsatsen.

Vi så ned i resepsjonen

Den fine blomsteroppsatsen

Inne i museet var flotte glassmalerier. Vi ville spesielt se avdelingene med malerier fra "gullalderen", særlig Rembrandt. Han var en kjent nederlandsk maler og levde fra 1606 til 1669. På den tiden var det in og male seg sjøl som historiske personer. Rembrandt for eksempel, malte seg som apostelen Paulus.
Maleriene med mange personer, tenkte jeg måtte være litt av et pilke- arbeid å få til alle de forskjellige typene,

Glassmalerier inne i museet

Rembrandt: Nattevakten

Rembrandt, Apostelen Paulus


Maleren Vermeers maleri
Melkepiken er også kjent

Melkepiken

Jeg studerte bildet til maleren De Wette, det var inne i en kirke fra 1600-tallet. Han hadde fått godt til
dybden i maleriet, Jeg så også opp i det fine taket i museet.

Bildet fra kirken
Fine tak i museet

Jeg syntes maleriet laget av Daniel Tenners var morsomt, det viste fest i en landsby, ca. 1665, Peasant Kermis, der de fleste svinget seg. Maleriet som Moyses van Wtenbrouk der temaet var da de fant Bibelens Moses, malt rundt 1600. Samt: Landskap fra Brasil, malt av Frans Jansz Post, også fra1600- tallet. Heldigvis var det lov å fotografere.

Dans i landsby

Temaet: De finner Moses

Landskap i Brasil

Vi så også samling av gamle ting fra Asia. Som en reisekiste fra Indonesia, og kinesisk porselen fra 1600- 1700- tallet. Vi så også tillaget en bue, og gjennom den så videre til et maleri.

Historiske gjenstander
Buen og maleriet

Etter museumsbesøket, gikk vi tilbake til hotellet. Da passerte vi tre karer som stod og spilte et sted. Men vi måtte snart gå ut for å spise middag, for den måtte være over kl. 20.00. Vi gikk til en italiensk restaurant, og der valgte jeg Spagetti Bolognese, den var nydelig. Så ruslet vi tilbake til hotellet. Jeg tok bilde av juletreet ved resepsjonen, det var pyntet og klart. Som vanlig en rolig kveld på hotellrommet.

Trioen som spilte

Nydelig Spagetti Bolognese

Juletre og staselige stoler

Fortsettelse.



    






 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar