mandag 29. november 2021

Søndag i Amsterdam, del 1, november 2021

 Vi spiste frokost på hotellet. Først på programmet stod båttur på kanalene i Amsterdam. Vi gikk dit der lå  en lang, slank båt, men den gikk fra land og samme type kom og la til kai. Vi kjøpte billetter og tok plass. Det var stille og fint høstvær i Amsterdam. Så var vi i gang og passerte flere av de smale husene langs kanalen. Kanalene i Amsterdam ble bygd på 1500- tallet og i starten på 1600- tallet, her er om lag 100 kanaler. Her er 90 øyer, og hele 1600 broer. 

Først frokost

En kanalbåt

Dette er framme på
den rette båten
Turen startet

Vi så mange husbåter, her sies å være 3000, I starten var det blant annet kunstnere som bodde der, men nå er husbåtene like dyre som leiligheter. Her finnes også husbåt for hjemløse katter, og her var husbåt museum.

Fint langs kanalene

Smale, fine hus

Båten gikk mot havneområdet, der så vi i et grønt museum, på toppen er en sandstrand, og mulig å bade. På toppen av et høyt hus, så vi i gynger og husker, eller reier som vi kalte det. Når de satt i en slik, og var i gang, kunne de komme ut for kanten. Vi så i noen som var i gang, bildet ble litt svakt, i farten. Jeg hadde aldri våget å satt meg i en slik.

Det grønne museet

  I havneområdet

Ser så vidt i gyngene på toppen


Rett før båtturen var over, passerte vi huset der Anne Frank og familien gjemte seg for nazistene, 
de var jøder og skulle sendes i dødsleirer. I nærheten så jeg to kirker, kirkeklokkene her har Anne Frank nevnt i dagboken sin. Det var i et fint område vi gikk på land. Vi gikk tilbake til hotellet og tok en pause. Der tok vi et bilde i salongen, jeg syntes de røde stolene var festlige. 

Husbåter foran husa

Fint område
Fra kanalturen
Fra hotellet

Etter pausen skulle vi besøke museet tilegnet den kjente nederlandske maleren Vincent Van Gogh. Han levde fra 1853 til 1890. Han startet ikke å male før han var over 30 år gammel. Han malte over 2000 verk, men fikk solgt bare ett mens han levde. Han led av flere typer sinnslidelser, og det sies han tok livet av seg. Paul Gaugain levde fra 1848 til 1903. Han og van Gogh var gode venner, men kranglet ganske mye. Det sies at det var under en slik krangel da Gaugain besøkte Van Gogh i Arles at Gaugain skar av seg øreflippen. Men nå ville i konsentrere oss om maleriene til Van Gogh. Vi hadde billetter til Kl. 12.00, og gikk til museet. På veien passerte vi en skøytebane.

Fra skøytebanen

Van Gogh museet

Først så jeg sjølportrettet av Van Gogh fra 1887, pluss flere utgaver av solsikker. Jeg vil også nevne maleriet fra hagen ved asylet, der han var innlagt. Der var mange kjente malerier. Også fra rommet der han bodde.

Sjølportrett fra 1887

Zonnebloemen 1889

De rozeperzikbloom 1888
Garden of the Asylum

The slaapkamer 1888

Der var også et maleri av Munch som het: Felix Auerbac 1906. Etter 1890 hadde malerne begynt å bruke sterke farger slik som Munch. Så et bilde ved en vegg der besøkende fikk en fin bakgrunn.  

Maleriet av Munch

Bilde ved besøksveggen
 
Fortsettelse.








 





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar