lørdag 27. november 2021

Helgetur til Amsterdam, første innlegg av del 2

 Lørdag 20. november våknet jeg i Amsterdam, Nerlands største by og hovedstad. Men det er Haag som er residensby, der bor regenten, og der er landets parlament og regjering. Amsterdam ligger i provinsen Nord- Holland. Da vi var klar, gikk vi ut for å spise frokost. Vi viste som vanlig våre beviser, og maske hadde vi på. Den tok vi av etter å ha satt oss ved bordet på Brunche Kafé.

Vi gikk langs denne kanalen

God frokost

Etter frokosten gikk vi tur for å se på byen. Vi så tresko i butikkvinduer, og flere osteforretninger. Nederland har vært et driftig land. På 1600- tallet oppstod det store handelskompanier som med egne skip drev handel både med Øst- og Vestindiske øyer. Midt på 1600- tallet hadde byen 10 000 skip og ca. 150 000 sjøfolk. Til byen kom svært mange innvandrere, særlig fra Tyskland, men også fra de sørlige Nederlandene, og de nordiske landene. Det er antatt at i Amsterdam rundt 1650 hadde flere norske innbyggere enn noen norsk by på den tiden.

Tresko hører til i Nederland


Idyllisk langs kanalene med
smale hus, og husbåter foran


Mye ost til salgs

Passerte en fin sykkel

Idyllisk ved kanalene

 Vi kom til den store Damplass. Den er omgitt av store, kjente bygg som for eksempel regentslottet. Damplass har opprinnelig navn etter demningen på elven Amstel. Demningen ble bygd her i 1270, og var den første skikkelige forbindelsen mellom bosetningene på begge sider. Her på plassen står det store kvite  Nasjonalmonumentet over krigsofre. På plassen her foregår det ofte forskjellige opptredener av ymse slag.

Fra Damplass

 Monumentet
Jeg ser på alle duene
som var på plassen

Vi passerte stadig fine utstillinger i butikkvinduer, masse butikker i byen. På 1700- tallet ble Nederland utkonkurrert av England. Da fikk Amsterdams økonomi en annen karakter. Nå finansierte de verdens handelen, og fremdeles er de det ledende finanssentrum. Inntil Andre verdenskrig var byen sentrum for   senter for diamantsliping og handel av diamanter. Men senere tok Antwerpen over.

Utstilling i butikkvindu


Smale hus


Høstfarger ved en kanal

En hegre ved en kanal,
hegren var ingen skjønnhet


Vi tok pause på en kafé, det smakte med fersk appelsinjuice. Så videre og så på gatelivet og på alle butikkvinduene. I ett var en festlig gul tresko fylt med små julenisser. Store samlinger med sykler så vi flere steder.

Pause

Fra bybildet

Juleutstilling
Mange sykler

Vi passerte et spesielt kunstverk, men fant ikke ut hva det het. Men så kom vi til rytterstatuen av Wilhelmina (1880- 1962). Hun var dronning i Nederland fra 1948 til 1962. Da tok hennes datter Beatrix over. Hun er mor til nåværende konge Willem Alexander. Nå så vi Wilhelmina på hesteryggen. Men nå nærmet klokken seg 15.00, da hadde vi billetter til et museum, men det skal jeg fortelle om i neste blogg.   

Sikkert moderne kunstverk

Wilhelmina til hest

Klokka var snart 15.00, vi måtte
sette opp farten langs en kanal


Fortsettelse om resten av lørdagen,
kommer i morgen 28. november.


 







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar