onsdag 26. januar 2022

Hovedstader, del 5, januar 2022

Jeg vil starte med hovedstaden i Ungarn. Vi var på en ukes busstur rundt i Ungarn høsten 2003, og besøkte da også hovedstaden Budapest. Byen er kalt for Donaus dronning.

Fra Budapest


Budapest var opprinnelig delt i to deler av elva Donau, Buda og Pest. men slått sammen til Budapest i 1873. På Buda- sida så vi blant annet minnestedet for falne, og denne dagen var der litt oppstandelse for der var offisielt besøk fra Tsjekkia, og nå skulle det legges krans på den ukjente soldats grav.

Seremonien i gang

På Pest-sida så vi blant annet statuen av Ungarns første kristne konge. Staselig satt han på sin hest. Denne dagen var været grått, og det regnet i Budapest. 

Rytterstatuen

Det er flere staselige bygg i Budapest, særlig er Parlamentet et syn. Det er stort og praktfullt i nygotisk stil. Dette er den største bygningen i Ungarn. 

Parlamentet et flott

 Mathiaskirken er også staselig

 I Budapest i regnvær

Så til byen alle kjenner, Paris, hovedstaden i Frankrike. Jeg har vært der to ganger, men tar med her om turen dit i mai 2012. Det er noe eget over Paris, og nå i mai kunne vi rusle rundt i byen i strålende vær. Jeg hadde vært opp i Eiffeltårnet før, nå så jeg på utsikten oppe fra et annet tårn.

Eiffeltårnet i bakgrunnen

Ved Eiffeltårnet

Vi så mye av Paris som har mange praktbygg, jeg kan nevne den kjente kirken Sacré Coeur, som ligger litt oppe i høyden. Vi gikk mange trappetrinn før vi kom opp til den flotte kirken. 

Sacré Coeur

Her oppe var fin utsikr nedover mot byen. På vei nedover fra kirken, stoppet vi og hørte på en gatesanger. Hun spilte trekkspill og sang. Her var fin utsikt nedover mot byen. Vi slappet også av på gatekafeer, og vi var ute på byen og spiste middag om kveldene. Vi hadde en flott tur til Paris.

Utsikt ned til byen

Sammen med gatesanger

 Spiste ute i flott vårvær, 
to fra reisegruppen

Fint i Paris

I 2016 dro flere fra familien på tur til Beograd som er hovedstaden i Serbia. Det ble en spennende tur.  Vi spaserte i gågaten og passerte da blant annet flere herskapshus som var fra slutten på 1870- tallet.
Senere kom vi forbi Rådhuset, og der så vi at hvite vårblomster alt var på plass.

Fra gågaten  

Rådhuset og vårblomster

Oppe på ei høyde besøkte vi den kjente festningen Kalemegdan. Festningen ligge på en landtunge formet av elva Daga, og av Donau.

Festningen

Utsikt fra høyden ved festningen


I Beograd

VI hadde et interessant besøk i Beograd. Vi besøkte også en annen by, men her handler det om hovedstaden. I Beograd så vi også Universitetsområdet, og vi så presidentpalasset. Vi var også i Bohemkvarteret.

Ved porten til Universitetet

Fra presidentpalasset

Fra Bohemstrøket




 

 



 

 


   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar