tirsdag 15. april 2014

Byvandring, del 2

Vi fortsatte vandringen i Homansbyen, og jeg var forundret over alle de flotte bygningene. Jeg ante ikke at det fantes så mange. Leiegårdene var fine som de nedenfor. Den røde treetasjes leiegården er fra 1886, opprinnelig var det en leilighet i hver etasje.

Fint bygg

Elegant


Leiegården under er oppført i 1893- 1894, tegnet av arkitekt C.F. Linthoe. Stilen er ny- barokk. Blikkfang er hermepilastre i kvinneskikkelser. Arkitekten selv bodde her, det gjorde også stats- minister Francis Hagerup.

Stilig


 Så kom vi til huset som maleren Odd Nerdrum hadde bodd i. Før var huset rødt. Nerdrum solgte huset, og fikk 13 millioner, sies det. Nerdrum flyttet til Island der han kjøpte Reykjavik sitt gamle bibliotek.

Nerdrum bodde her

 Inngangspartiet


Arkitektenes hus var et elegant bygg. Det ligger i utkanten av Homansbyen og stilen er ny-renessanse. Bygningen var oppført som bolighus i 1877. Fra 1891 overtok frøken A. Conradis Pigeskole. Senere ble huset brukt av andre skoler. Arkitektene flyttet inn i 1964. Bygget huser også andre avdelinger.

Stilig bygg

Så selveste Uranienborgslottet som kneiser oppe på en haug i Uranienborgveien. Det ble oppført i 1885 til de som ble kalt trelastbaroner.

Som et lite slott

 Også et fint bygg

Men nå var runden i Homansbyen over og vi spaserte til Lorry. Der hadde de skikkelig pyntet opp med påskeliljer så det lyste opp med gult og minnet om at påsken er her.

Utenfor Lorry

Først hadde vi tenkt å sitte ute, men så kom en litt kjølig bris, så vi valgte å sitte inne. Interiøret er høyst forskjellig, fra utstoppede dyr til antikviteter fra forskjellige land både i Europa, Asia og Afrika. Vi spiste en sein lunsj. Maten er god her, og porsjonene er rause.

Rause porsjoner

 Spesielt interiør

Da lunsjen var over spaserte vi gjennom slottsparken, der var fint nå når våren er kommet. Det måtte vi forevige.

I slottsparken

Vi stoppet opp for å se på statuen av kronprinsesse Martha. Den svenske prinsessen som giftet seg med den norske kronprins Olav i 1929. De fikk tre barn, den eldste var prinsesse Ragnhild som nå er død. Så prinsesse Astrid, og yngst var prins Harald som nå er kong Harald etter sin far Kong Olav V. Kronprinsesse Martha døde altfor tidlig. Hun opplevde ikke å bli dronning av Norge.

Kronprinsesse Martha

Så var ettermiddagen i Oslo over, og jeg tok bussen tilbake. I morgen drar jeg sammen med flere fra familien på påsketur til Trysil. Dermed blir det stille på bloggen i påska. Neste blogg kommer rett over påske. Dermed ønsker jeg GOD PÅSKE til leserne, og avslutter ikke med gule, men blå vår- blomster fra Slottsparken.

Vårblomster

  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar