mandag 14. april 2014

På omvisning i Oslo april- 12, del 1

I går var jeg sammen med to andre på omvisning i Oslo, i Homansbyen som er et strøk i bydelen Frogner. Vi møtte ved Litteraturhuset og startet derfra kl. 13.00.

Rett før start

Den historiske villaforstaden Homansbyen var den første i sitt slag i Norden. Den ble anlagt fra 1858 og framover. Det startet med brødrene Homan i samarbeid med arkitekten G.A. Bull. De startet med å kjøpe opp løkkeeiendommer. Så startet de å bygge nøkkelferdige eneboliger i området. I huset under bodde den kjente komponisten Kjerulf. Nå er det restaurant med navnet Nr. 29, fordi det er parkveien 29.

Nr. 29

Huset som fikk tilnavnet Mysosten, var byens første murvilla oppført ca. 1846. Tomtene i den gangens Homansbyen lå langt utenfor Oslo som da var en liten by. Nå skulle boligene bak slottet gi en passende standard til kongeboligen.

Første murvilla

Vi studerte Litteraturhuset som ble oppført av Indremisjonen som drev Oslo Lærerhøyskole fra 1932. I dag er det iblant debatter overført i tv herfra.

Litteraturhuset

 I dette huset bodde Camilla Collett, den kjente forfatterinnen. Men hun var mye på reisefot og bodde også i utlandet. Hun som forelsket seg i Welhaven, men broren til Camilla, Bjørnstjerne Bjørnson var bitter fiende med Welhaven, dermed giftet hun seg like godt med Collett som var politiker og jurist.  

Her bodde Collet

I 1855 var det en hollender som hadde et utsalg i dette huset. Da Roald Amundsen gikk på styre-mannsskolen 1895, bodde Amundsen et år på hybel i dette huset.

Amundsen hadde hybel her
 

 I denne boligblokken i Hegdehaugsveien 32 brøt ut en eksplosiv brann natt til søndag 6. april 1938. Her var fest, men ingen kom unna brannen, nesten 30 mennesker døde, men en av gjestene overlevde likevel. Hun hadde i raseri gått hjem fra festen for hun var sjalu på mannen som hun mente flørtet med andre fruentimmer. Hun slo i døren etter seg og dro hjem. Dermed overlevde hun. Vi ser på bygningen under at ny toppetasje måtte bygges på.

Ny toppetasje
 


Hjemmet til Regjeringsadvokat Lasson bodde en søskenflokk på 10, særlig to av dem er kjente. Bokken og Oda Lasson, men mest kjent er Oda ( 1860- 1935). Hun var en av Kristiania- bohemene og det var mange menn innblandet i hennes liv. Hun drakk absint sammen med de andre bohemene på Grand og røkte, visstnok opium også. Hun skilte seg og giftet seg med maleren Christian Krogh. Mormoren til disse kjente damene var russisk prinsesse.

Her bodde Oda og Bokken

 Brødrene Homan stod som nevnt bak mange av de frittliggende villaene etter engelsk mønster med romantisk stil, og med store, fine hager. Diverse utsmykninger ble brukt, som smijern.

Smijern populært

 Under ser vi annen stil. Her bodde en enke med to barn.

Under har vi italiensk stil, nå er det blitt mote med statuer som pyntet opp.


Huset under sies å være Homansbyens vakreste. Det ble oppført i 1860. Stilen er inspirert av Loire- dalens slott. Huset ble solgt til høyesterettsadvokat N. A. Nicolaysen.

Inspirert av slott

Som nevnt var stilen litt forskjellig, for arkitektene reiset rundt og fikk inspirasjon. Huset under er oppført i 1862 - 63. Det er i nygotisk stil, og trappegavlen sies å være inspirert av Håkonshallen i Bergen. Villaen ble solgt til amtmann Johan Collets sønn.

Litt Bergen?

Dette bygget er fra 1866. Huset er preget av fransk gotikk. Huset ble solgt til krigsskolens overlærer. Han gikk senere av med pensjon i 1890- årene.

Hus fra 1866

  Bislet Bad ble oppført for Kristiania kommune 1917- 20. Da var det et av de mest avanserte badeanlegg i Norden. Det var det første av en rekke svømmehaller som ble bygget i Norge.

Bislet Bad

Da avslutter vi denne delen med det eldste studenthjemmet. De første studentene flyttet inn i 1875. En av de viktigste som bidro med pengestøtte var hvalfangstrederen Svend Foyn.

Første studenthjemmet

 2. del i morgen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar