mandag 28. april 2014

Oslo Open helgen 26. og 27. april, del 1

Denne helgen har jeg sett mye i Oslo. Museum og gallerier hadde gratis adgang, til og med bussen innen byen var gratis. Det het også, bli kjent i Oslo. Men vi skulle nytte lørdag ettermiddag til å bli kjent med Grünerløkka. Vi startet ved Akerselva . Det var strålende vær, og ved elva koset endene seg.

Start ved Akerselva

Endene koset seg


Ved byutvidelsen i 1859 ble Grünerløkka lagt inn under Christiania, og det ble bestemt at alle nye hus skulle bygges i av tre. På grunn av dette påbudet ble det nesten ikke solgt tomter. Vi stoppet opp på Olaf Ryes Plass. Mange var ute i sola. Her står en byste av Eilert Sundt  (1817- 1875), en kjent norsk samfunns- og kulturforsker. Først var her anlagt en smal gatestump med holdeplass for heste- drosjer.

Olaf Ryes Plass

 Vi studerte bygget som heter Hauges Minde, oppkalt etter legpredikanten Hans Nielsen Hauge. Den ble bygget i 1875 som bedehus for Kirkens bymisjon. Senere ble det Latinskole. På denne høgere skolen gikk mye bygdeungdom. En som støttet skolen med penger var hvalfangstrederen Svend Foyn. Senere ble det ungdomsherberge. Nå er det brukt til kunstgallerier, tre kunstnere har gallerier her.

Hauges Minde

Vi gikk inn og huset viste at det var av eldre modell, Spesielt var vi inn i galleriet til en kunstner som heter Maria Sundby, og hun poserte foran et av kunstverka sine. Hun var også inspirert av australsk urinnvånerkunst. Hun brukte her metode med fargetuber og laget mønster rett på kunstverket. Det var interessant å snakke med henne og studere kunstverker hun stilte ut.

Maria Sundby med kunstverk

Vi gikk innom flere galleri, særlig ett sted var spennende å se Alexander Grüner sitt kunstverk, ca. 18 000 spoler plassert i en 20 m lang installasjon som bølger gjennom visningsrommet. Kunstneren ble inspirert av et dikt skrevet av Oscar Wilde. Personlig har jeg ikke sett maken.

Litt av installasjonen

En dør stod åpen inn til en kirke, og vi kikket inn. Det var bare å komme inn, sa de. Mange personer var i sving, de hadde dugnad, fortalte de. Vi var kommet til Metodistkirken på Grünerløkka. Bygget er fra 1874, og er byens eldste frikirkebygg. Menigheten ble grunnlagt i 1865. Byens første søndagsskole ble startet av denne menigheten i 1857. Intimt og fint innredet kirkerom.

Fint inne

Ute var noen av de som var på dugnad i ferd med å male bort det som vandaler hadde rotet på veggene. De malte i lyst gult. Nå var den fin og se til.

Metodistkirken

  Vi kom til Schaus Plass med masse flotte, blomstrende trær i området. Her ligger Norges første  folkebibliotek som ble åpnet i 1914. Det var så stor leselyst at etter to dager var alle bøker utlånt, alle hyller var tomme. De håpet folk skyndte seg å lese så neste kunne få låne.

Flotte trær

  Første folkebibliotek

På 1880- tallet bestod de fleste kvartaler på Grünerløkka av løkker. I 1886 bodde her 13 600 inn-byggere, i dag bor det 50 000 i området. Mange kunstnere har bodd på Grünerløkka, nå stod vi utenfor huset hvor Munch bodde her fra 1885- 1889. Da malte han blant annet: Sykt barn, og Vår.

Her bodde Munch

Vi kom til byens første kino. Reginas Teater ble åpnet i 1916, og var Kristianias første nybygg. Bygget var i datidens mote, nyklassisisme og nybarokk. Billettprisen var 35 øre for voksne og 15 øre for barn. Det ble vist stumfilm, og et orkesterspilte for å live litt opp. Men alt i 1928 ble det nedlagt. Da tok Evangeliesentralen over.

Regina Teater

     I 1880 ble det en voldsom byggeboom. Området mellom Torvbakkgata og Nordre gate fikk på folkemunne navnet Kalifornien, men snart ble den omtalt mellom folk som Ny -ork, på grunn av tempoet i byggingen. Vi ser fortsatt av de gamle husa innimellom. Nå er her mange spesielle, og spennende butikker i området.

Gammelt hus


   Vi spaserte videre og passerte der det før var jødekvarter. En bakke der blir kalt Jødebakken.

På Jødebakken

 Fortsettelse i morgen
  
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar