tirsdag 29. april 2014

Oslo Open, del 2

Etter en velfortjent pause på en utekafe der vi så på folkelivet, fortsatte vi til Sofienbergparken. Der var masse folk som koset seg i solskinnet, noen grillet. Denne parken ble opparbeidet i 1990. Den ble nok landskjent da alle medier snakket om ambulansesaken som skjedde her.

I Sofienbergparken

Videre gikk vi til Birkelunden grøntområde. Her var også folk som nøt livet. Vi studerte minnes- merket som står her over de nordmenn som deltok i den spanske borgerkrigen. Om lag 200 nordmenn reiste til Spania og tok del i den fæle borgerkrigen fra 1936- 1939. Det var høgresiden mot venstre-siden.

Minnesmerket i bakgrunnen


Vi studerte Paulus kirke som lå rett ved, men vi var ikke inn. Kirken er bygget i tegl, og ble innviet i 1892. Dette er sognekirken til bydelen Grünerløkka.

Paulus kirke

Leiegårdene på slutten av 1800- tallet ble oppført med fasader som var pusset på framsiden, ofte også  utsmykket med små ornamenter. Baksiden derimot ble ikke påkostet noe pynt.

Fra Grünerløkka

   På 1990- tallet ble bydelen forvandlet fra slitne arbeiderklassemiljø til et trendy sted, slik vi kjenner det i dag. Nå er Grünerløkka kjent for sitt kulturliv. Her er også mange barer og restauranter.

Trendy bydel

På tampen av turen kom vi til Christiania Seilduksfabrikk som ble startet i 1856. Først produserte de seilduk, men da seilskutenes tid var forbi, måtte de omstille produksjonen og laget også hamp, lin og jute. Fabrikken ble nedlagt i 1960.

Seilduksfabrikken

 I hovedbygningen lå veveriet i første, og spinneriet i andre etasje. Her jobbet 300 personer i 1880 og 1890- årene, mest kvinner. På det meste i 1911 og 1912 var det over 1000 arbeidere. Fabrikklokalet var opplyst med gass, så brannfaren var stor. Eierne var svært interessert i å ta i bruk elektrisk lys, så et av de første stedene en kunne se en elektrisk pære, var i skorsteinen på Seilduksfabrikken. I dag holder Oslo kunstskole til i de gamle fabrikklokalene.

Mange jobbet her

Nå var vi kommet til Akerselva igjen, og stoppet for å studere fossen. Akerselva, by-elven til Oslo, er 9 km lang. Den går fra Maridalsvannet til Bjørvika.

Fossen

  Vi gikk over en bru til andre siden. Mellom øst og vest var det få bruer over Akerselva i starten på 1900- tallet, men det kom flere etter hvert. Etter vi kom over, passerte vi Åmot bru. Den ble flyttet hit fra Åmot i Drammen i 1962. Men den ble bygd i 1852, og var Norges første smidde kjedebru. Mange brudepar tar sine bilder her. På høgre bropilar står denne innskriften: Hundre mand kan jeg bære, men svigter under taktfast marsj.

Åmot bru

   Vi gikk nå til leiligheten som familie har i nærheten. Siste del av ettermiddagen ville vi nyte på takterrassen deres. Her hørte vi suset fra fossen og hadde god utsikt.

Fint på terrassen

  Vi hadde gått rundt på Grünerløkka hele ettermiddagen, så nå passet det å slappe av. Rett før sola gikk ned ble det servert middag på terrassen. Nydelig fiskemiddag.

Ved middagsbordet

Da kvelden kom, gikk vi ned på stuebalkongen og avsluttet kvelden der, men det ble en tidlig kveld. Jeg overnattet, for i morgen skulle vi tidlig av sted for nye opplevelser ventet.     

På stuebalkongen

Del 3 om søndagens opplevelser kommer i morgen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar