torsdag 3. april 2014

Mest om Baltikum, april 2014

Tirsdag hadde jeg middagsgjester. Jentene skulle komme etter skolen, og hadde bestilt kjøttkaker. Dina kom først, og vi to prøvesmakte. Så kom resten av gjestene. Kjekt med besøk.

Prøvesmaking

I går leste jeg i Aftenposten at de baltiske statene er spente på hva Putin pønsker på. Særlig i Latvia er de urolige. Da vi besøkte de tre baltiske statene i 2007, var det ikke i Latvia vi hørte mye om russerne. Kun da vi besøkte en populær badeby som het Jurmala, og vi spaserete langs en strand, pekte guiden mot en stor, hit bygning rett ved stranden og sa: Før var det et sanatorium, ofte belagt av russere. Nå er det et spahotell.

Tidligere sanatorium

Men i Litauen hørte vi bitterhet mot Russland. I hovedstaden Vilnius hørte vi at Den røde hær tok over byen i 1944, og da krigen var slutt, ble mange av folket sendt til Sibir. Så flyttet russere inn. De tre baltiske statene var under sovjetstyre i 60 år. Først i 1991 ble de frie land.

Fra Vilnius

 
I Vilnius ble vi spesielt vist St. Francis- kirken. Russerne brukte den til trelastlager. Da folket forstod hva som skjedde, gjemte de unna en del trearbeid, og det kom på plass i kirken da Litauen ble fritt. Men alt som var av verdi ellers i kirken ble ført til Russland. Det er utstilt i Moskva og St. Petersburg. Litauen har søkt om å få dette tilbake, men har aldri fått svar. Inne så vi snaue vegger.

Kirke for Litauen
trelastlager for
russerne

Vi kjørte ut fra hovedstaden Vilnius og et stykke til vi kom til et sted som ble kalt Korshøyden. Der sies å være 400 000 kors. Personlig har jeg aldri sett maken. Bittesmå, større og kjempestore. Dette er en tradisjon fra 1300- tallet. Plant et kors og ønsk deg noe. Russerne kom med bulldosere og rev ned  alt sammen. Kort tid etter hadde folket i Litauen satt opp korsa igjen.

En bit av Korshøyden

 Estland var den tredje av de baltiske statene vi besøkte. Der hørte vi heller ikke særlig om russerne. I Tartu, som er den nest største byen etter hovedstaden Tallinn, besøkte vi universitetet som så ut som et slott. Det ble grunnlagt av en svensk konge i 1632, og har 18 000 studenter. De var tidlig ute med alt. Her startet legene først med å bruke gummihansker, her startet de først med sykepleiersker. Så hørte jeg russerne ble nevnt. Her gjorde russerne sin første hjerteoperasjon.

Universitetet i Tartu, Estland

I går kveld fant jeg ingen ting å se i tv, og kom på DVD- filmen jeg hadde lånt. På tide å se den. Dermed satt jeg med store øyne og så: Mafiabrødre. Det var nok galskap på en gang. Men spennende også. Tidtrøyte.









 
     

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar