søndag 11. mai 2014

Ettermiddag i Oslo mai 2014, del 1

I går ble det litt av en dag. Jeg hørte at Sjøforsvaret feiret 200- årsjubileum og det ville jeg være med på. Jeg dro inn til Oslo, møtte en fra familien, vi skulle spasere mot Rådhusplassen. Da jeg hørte noen russ var på vei opp Karl Johan, ville jeg først se dem.

Russ på Karl Johan

Hovedgaten og paradegaten i hovedstaden vår ble som kjent oppkalt etter Karl Johan i 1852. Nå sliter noen jenteruss seg på kne oppetter gaten. Det blir sikkert en knute til russelua.

Sikker ikke behagelig



Ved området på universitetsplassen blomstret tulipanene her ved Norges eldste universitets-bygninger. De tre hovedbygningene er en del av Universitetet i Oslo og stod ferdig i 1852.

Tulipanene blomstrer

 På vei nedover mot Rådhusplassen måtte vi beundre de blomstrende trærne vi så flere steder. Folk hadde alt begynt å samle seg for å bivåne det som skulle skje.

Mange slike tre

 Marinejegerkommandoen skulle ha oppvisning klokken 13.00, og jeg spurte noen marinesoldater hvor det var best utsikt. På piren lenger borte, svarte en av dem og pekte.

Marinesoldater

Han pekte bortover mot cruisekaia og vi gikk dit. Der lå marinebåter og den nyeste politi- båten. Mye folk ventet på oppvisningen.

Politibåt og militære skip

Så begynte to helikopter å sveve i luften og da forsto vi at ting var på gang. En stor militær- båt kom også inn på fjorden.

To helikopter svevet over oss

Skip fra Sjøforsvaret


Det var flere små hurtiggående båter også involvert, de hadde en enorm hastighet. Så kom to helikopter igjen, og nå så det ut som en redningsaksjon. Kanskje de hentet sårede bak frontlinjen?

Sårede?

  Høgt oppe

Etter oppvisningen gikk vi lenger bort på kaia for å se på det svære engelske krigsskipet som var på besøk. Det var digert. Der var også flåtebesøk fra Finland og Polen. Kanskje flere, men det var de to nasjonene sine flagg vi så, i tillegg til de engelske.

Engelsk sværing

   De to andre nasjonene sine skip så mindre ut der de lå i ly av den engelske. Men noen fra mannskapet fra en av de små båtene vant tautrekningen. De som vant hadde polsk flagg på uniformen.

To mindre båter ved den engelske

Da dette var over, spaserte vi videre, men den delen kommer i morgen. 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar