torsdag 1. mai 2014

Oslo Open, del 4

Besøket i Akershus slott og festning hadde vært interessant. Utsikten her oppe, mot Oslofjorden er flott. Vi stod og så på den før vi gikk til neste mål.

Akershus Slott og festning

Utsikt mot Oslofjorden

Før vi forlot dette området ville vi innom Norges Hjemmefrontmuseum. Her vises dokumentasjon og de formidler okkupasjonshistorie. Tysklands angrep på Norge 9. april 1940, og om okkupasjonen fram til 8. mai 1945. Museet ble åpnet i 1970. Fra 1995 er det blitt et av Forsvarets museer. Her er et omfattende materiale knyttet til hjemmefronten og motstandsbevegelsen under krigen.

Hjemmefrontmuseet

Det var mye spennende å se inne på museet, men jeg tar med bare noen eksempler her. Vi studerte en samling våpen. Det var mange sabotasjeaksjoner mot viktige anlegg for å skape problemer for tyskerne, det var sjølsagt livsfarlig å utføre aksjonene. Dødsstraff ventet dersom okkupasjonsmakten fikk tak i de som utførte dette.

Våpen

 I løpet av krigen var det 300 illegale aviser i omløp, og samlet ca. 16 000 personer som i all hemmelighet laget avisene. Mange var med på å dele ut disse avisene, finurlige måter ble brukt. De som laget avisene lyttet i skjul på BBC, avisene ble derfor kalt London- nytt. I 1942 ble det innført dødsstraff for å lese aviser. Alle som arbeidet med dette visste de gjorde det med livet som innsats.

Finurlige måter

De fleste norske radioagentene kom fra London. Vinteren 1942 fikk de i hovedoppdrag å vakte på den tyske slag- flåten. De tyske slagskipene truet de allierte sine viktige forsyningslinjer i øst. Dette var topphemmelige oppdrag. Det var mange som satte livet på spill for fedrelandet.

Topp hemmelig

Endelig 8. mai 1945 kunne nordmennene juble. Da var krigen over, og det forhatte styret avskaffet. Men mange fikk ikke oppleve denne enorme gleden. De hadde gitt sitt liv for fedrelandet.

Glede

Nå skulle vi spasere nedover fra Akershus Festning, men kom forbi en stor stall, og vi stoppet for å se på to ryttere som drev og trenet hester. Dette er politistallen som holder til i Offiserstallen på Akers- hus festning. Hestene som velges er helst svenske- og danske fullblodshester. Hestene får etter tradi- sjonen navn ifra norsk mytologi.

Politi- hester

De øvet også i sprangridning

Da vi nærmet oss Rådhusplassen så vi de fine, blomstrende trærne ved Rådhuset. Lenger nede på Rådhusplassen blomstret det villig i bedene. Det var vår.

Fine trær

Vakre blomster

Nå stod ett besøk igjen, Nobels Fredssenter. Det ble åpnet i 2005. Dette senteret skal formidle infor- masjon om fredsprisvinnere. Styret av stiftelsen velges av Nobelkomiteen. Bygningen var før Vest- banestasjonen.

Nobels Fredssenter

 Utstillingen i år var om ødelegging av kjemiske våpen. Om hvordan inspektørene overvåker, finner og ødelegger kjemiske våpen. Utenfor stod et solid kjøretøy, slike brukes i dette arbeidet, og en soldat som kunne håndtere et sånt monster. En kunne få prøvesitte i førerhuset, men der sviktet motet.

Solid kjøretøy

Det er 120 fredsprisvinnere fra 1901. Skiftende utstillinger i Fredssenteret gir innsikt i aktuelle temaer knyttet til krig, fred, og konfliktløsing. I senteret kan en gå til det som kalles Nobels Hage. Her kan en se og få opplysninger om alle fredsprisvinnerne.

Fra Nobels Hage

Willy Brandt fikk Nobels Fredspris i 1971. I år er det 100 år siden Willy Brandt ble født, derfor minnet de ham med en liten utstilling.

Bilder av Brandt

  Nå hadde vi gjennomført alle besøk vi hadde planlagt denne søndagen i Oslo Open. Vi hadde sett mye svært interessant, en lærerik dag. Vi skulle avrunde på Aker Brygge i det flotte været. Det var masse folk ute og koset seg i sola.

Avslutning





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar