mandag 12. mai 2014

Ettermiddag i Oslo, mai 2014, del 2

Etter pause, spaserte vi langs Aker Brygge og videre derfra oppover en gate da vi kom forbi den gamle trikken. I bakgrunnen ser vi Grøndahl- gården et kontorbygg fra 1936, i funkisstil. Den gamle trikken kom sigende og stoppet akkurat her.

Den gamle trikken


Trikken var tydelig i privat ærend. De ventet sikkert på bryllupsgjester. Bak stod trikkeføreren og enten brudgommen eller forloveren var i sving med å henge opp et banner, der stod hva som skulle skje.

I privat ærend

Vi ruslet videre bak Aker Brygge og der kom en som tydelig hadde det travelt. Han skulle ut og reise. Fela var med. Det var Alexander Rybak. Sikkert opptreden et sted i utlandet.

Alexander Rybak

Planen var at vi skulle gå en runde i Vika, det som på 1800- tallet var slumområde. Det strakte seg fra nord for Aker Brygge, vest for Rådhusplassen, og sør for Slottsparken. Her på Ruseløkka bodde fattigfolk, i gården på bildet under bodde over 500 personen, mange på ett rom og kjøkken. Gården er bygd i 1880, men oppusset i 1970.

Arbeiderbolig

   Røverstatene var et folkelig navn på slumområdet i Vika og Ruseløkka. Forstadsbebyggelsen gikk langs tre gater som da ble kalt Algier, Tunis og Tripoli. Navna var hentet fra de nordafrikanske røverstatene som drev piratvirksomhet i Middelhavet, på grunn av slummen fikk området disse kallenavnene. Etter hvert kom andre bygg. I gaten overfor arbeidergården har vi Kristiania tekniske skole i nyrenessanse- stil fra 1889, og i gaten tvers overfor den ligger Statens lærerskole i forming fra 1898.

Teknisk skole 1889

  Lærerskole i forming 1898

Området fikk navnet Røverstatene også på grunn av de mer og mindre lovløse tilstandene her var i slummen. Sør for Ruseløkka lå Piperviken, i dag kjent som Vika, var mest kjent for den offentlige prostitusjonen som var her. Dette er omtalt i romanen om Albertine av Christian Krohg, og fra Kristiania- Bohemen av Hans Jæger. Her ligger Ruseløkka barne- og ungdomsskole fra 1871. Under Andre verdenskrig ble den tatt av tyskerne og brukt til kaserne.

Ruseløkka skole

 Etter det ble bestemt at slottet skulle bygges i det vi i dag kjenner som slottsparken, ville byen gjerne bli kvitt slumområdene, de lå altfor nær slottet og den nye paradegaten Karl Johan. Derfor ble mye av Ruseløkkas slum revet mot slutten av 1800- tallet. Victoria Terrasse ble bygget da. I dette huset holdt blant annet Gestapo til under krigen.

Victoria Terrasse

Mange fine bygg ble bygd på dette området nedenfor Slottsparken. Blant annet huset hvor Ibsen bodde. Ibsen bodde 27 år i utlandet, men kom hjem og bodde først i en stor leilighet på Victoria Terrasse, men flyttet så til Arbins- gate i 1895.

  

  Leiligheten Henrik Ibsen og kona Susannah bodde i er nå museum. Her kan en se hvordan den store dikteren bodde.

Her bodde Ibsen

Rett bortenfor har vi 7. juni- Plassen. Her står en statue laget av Aas, den ble avduket på 100- årsdagen for kong Haakons fødsel i 1972.

Kong Haakon

7. juni- Plassen er til minne om Union- oppløsningen i 1905. Plassen ligger rett ved UDI- bygget. På plassen er nå pyntet med masse blå blomster.

På 7. juni- plassen

  Det aller meste av slumbebyggelsen i Vika ble revet fram mot 1950- årene, og er nå erstattet av kontorbygg og kulturbygg. Vi har kontorbygget Kommunens hus fra 1957. På veggene er mosaikk-dekorasjoner av Alf Rolfsen. De viser forskjellige virksomheter rundt i Norges land. Hver stein er på 2 gange 2 cm. På 60 kvadratmeter er ca. 150 000 steiner. De blå feltene under vinduene er mosaikk stein.

Kommunens hus

Konserthuset ligger her, det ble åpnet i 1977. Fasaden er dekket med lys Tolgagranitt. Huset eies av Oslo kommune. Et fint kulturbygg.

Konserthuset

Da hadde vi gått rundt og sett på det som før var et slumområde. Nå har slottet bare pene bygg i sitt område. Vi avsluttet med en pause nedenfor Vika- terrasse, på utekafeen Conserto. Navnet sikkert fordi den ligger tvers overfor Konserthuset. Et interessant besøk i Oslo denne ettermiddagen.

Interessant tur i Vika


    



  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar