mandag 5. mai 2014

På Historisk Museum i Oslo, del 1, 2014

Søndag ettermiddag dro jeg og en til fra familien for å se Historisk Museum, ingen av oss hadde vært der før. Bygget er regnet som landets flotteste i Jugendstil, og ble bygd i 1898- 1902.

Historisk Museum

Bygget er i gul teglstein, og museet ble åpnet for publikum i 1904. Museet blir drevet av Oslo Universitet som også eier samlingen. Kulturhistorisk museum har nesten en og en halv millioner gjenstander, samlet gjennom 200 år.

Inngangspartiet

Vi startet i første etasje der vi så en meget godt tillaget utstilling med glimt fra livet i Øst- Norge gjennom 10 000 år. Fra Steinalder til Middelalder. For 6000 år siden kom et skifte da folk begynte å holde husdyr, og dyrket korn. Hus i Østerdalen har hatt vegger av flettede greiner, dekt med et tjukt lag leire.

Fra jeger til bonde

For 3000 år siden begynte de å hogge bilder i berg for eksempel. Steinen under er reist i Tune ved Sarpefossen. Den er reist i år 400.

Innrisset stein

Vi så også innom Myntkabinettet som presenterer norsk mynthistorie. Bildet under er av mynter som er funnet ved Tønsberg. De er fra 1300- tallet.

Gamle mynter

Så samling fra Vikingtida. I den tida skulle alle frie og fullmyndige menn ha breiøks eller sverd, spyd og skjold. Hjelmen vi ser på bildet under er fra 900- tallet. Under hjelmen som var utstilt stod kun Jarl.

Jarl

Skjold fra rundt 1000- tallet

 Mer fra Vikingtida

Så til Middelalderen da kristendommen begynte å få fotfeste i Norge. Først skal vi se bilder fra kirkeinteriør, og starter med en alterfront fra Dal kirke i Heddal, Telemark, fra ca. 1250.

Alterfront

 Videre så vi et alterskap fra Kvæfjord kirke i Nordland. Det er fra ca. 1520.

Alterskap

 Det som virkelig imponerte var det flotte treskjærerarbeidet på stavkirker, under får vi tre eksempler. Først en Stavkirkeportal fra Sauland kirke i Telemark. Den er fa ca. 1200.

Stavkirkeportal

Videre har vi en stavkirkeportal fra Fåberg kirke i Gudbrandsdalen. Den er fra slutten på 1100- tallet.

Fra Gudbrandsdalen

Trekorset vi ser på bildet under er et fantastisk treskjærerarbeid. Det er fra Borre kirke i Vestfold, og er fra tidsrommet 1275- 1300.

Treskjærerkunst

 De hadde også fester på denne tida. Da ble det iblant servert fra drikkehorn. Det vi ser på bildet under, er fra 1300- tallet og funnet i Telemark.

Drikkehorn

Andre delen om resten av museet kommer i morgen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar