tirsdag 6. mai 2014

På historisk museum i Oslo, del 2

Vi hadde sett alt i første etasje, og fortsatte gjennom hver etasje helt opp til fjerde der siste utstillingen var. Her skal jeg ta med bare litt av det vi så. Først om samleren Theodor Ring. Han var født i Solør i 1866. Han ble kaptein og hadde etter hvert kommandoen på flere marineskip.

Theodor Ring

Han var også på marineskip i marinen i Siam. Theodor Ring samlet på kongelig porselen fra Siam som Thailand het den gangen. I 1904 ga han over 200 deler fra sin private samling til Historisk Museum. Nedenfor ser vi eksempler fra porselenet han samlet.

Porselen fra Siam

Kongelig porselen

I en avdeling var gjenstander fra indianere i Nord Amerika. På bildet under er ting som ble levert inn til samlingen i 1957. Vi ser mellom annet hodepynt som har tilhørt en ukjent gruppe præriefolk.

Fra indianere

  Interessant var også utstillingen av ting Amundsen hadde samlet i Arktis på reisene i 1903- 1905. Netsilik- samlingen. Netsilik betyr selfolket.

Slik bodde selfolket

 Klær de brukte

 Vi var innom den antikke samlingen, og tar med her en byste av den greske tragediedikteren Sofokles (496- 406), men dette er en kopi av den opprinnelige, en såkalt marmor herme. Er det
derfra ordet herme kommer? Denne bysten er fra romersk keisertid, og ble funnet i et rikmannshjem i dagens Israel.

Sofokles

 Det var utstilling av ting fra forskjellige land, iblant har de skiftende utstillinger. Blant annet var det utstilling av vakre klær fra India. Eksempel på bildet nedenfor.

Fra India

I avdelingen fra Øst- Asia var også utstilt japansk porselen fra Edo- perioden (1600- 1868). Slikt porselen brukte samuraiene å pryde hjemmene sine med.

Japansk porselen

 Til slutt tar jeg med en bærestol for bruder som også er fra Øst- Asia. Den er fra føydaltiden i Japan. Bærestolen er pyntet med ornamenter av gullstøv.

Bærestol for bruder

 Da hadde vi sett alle avdelinger i Historisk museum. Utrolig mye flott og lærerikt. Historisk museum er et fakultet til Oslo Universitet, og her hadde de mye å by på.

På vei ut

  Vi gikk til Karl Johan og satte oss på en uteservering. En pause før bussen tilbake. Nå ble vi flere rundt bordet i solskinnet. En koselig avslutning på en svært interessant søndag ettermiddag.

En interessant søndag ettermiddag

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar