fredag 9. mai 2014

Walesa- Håpets mann, mai 2014

I går var jeg på kino og så filmen: Walesa- Håpets mann. Det er en polsk film laget av den polske filmlegenden Wojda som er 88 år gammel. De som spiller i filmen leverer et meget godt spill, men jeg skal ikke prøve på å gjengi navnene.

Walesa- Håpets mann

Filmen starter med et intervju Walesa hadde med en kjent italiensk journalist, og det han forteller vises i filmen. Vi ser fra tv- sendinger som viser fra konflikten. Walesa arbeidet på Leninverftet i Gdansk. I 1970 var han medlem av den illegale streikekomiteen ved verftet. Streiken ble slått ned av politiet, og 80 arbeidere ble drept.

Fra filmen


 I 1976 satt han et år i fengsel, og han mistet arbeidet på Leninverftet. Det ble en vanskelig tid, for han hadde familie og flere barn. Solidaritet var et polsk fagforbund, opprinnelig ledet av Walesa. Det siste lovlige nr. av bladet kom i 1981, før problemene begynte med de kommunistiske myndig-hetene. 

Nr. 18 siste bladet av solidaritet

Solidaritet var et polsk fagforbund som på 1980- tallet samlet en bred antikommunistisk sosial bevegelse, basert på ikkevold. Walesa hadde gode talegaver og ble leder av protestene.

På talerstolen

 Walesa kom fra enkle kår, født i landsbyen Popowo i 1943. Da foreldrene døde flyttet han til Gdansk. Han utdannet seg til elektriker, og fikk jobb på Leninverftet, men som nevnt mistet han jobben der. Hans kone het Danuta født i 1949. Hun jobbet på en blomsterbutikk nær Leninverftet da hun traff Walesa. De giftet seg i 1968. Arbeiderne på Leninverftet samlet seg om Walesa.

Talsmann for arbeiderne

 Det er få som kan skryte av at de har endret verden de lever i. En av disse få er Lech Walesa. En vanlig verftsarbeider ledet en fredelig revolusjon og bidro til å svekke Sovjet i slutten av 1980- tallet. Walesa ble tildelt Nobels Fredspris i 1983, men våget ikke hente den sjøl, for han var redd for å ikke få slippe inn i Polen når han kom hjem. Derfor reiste kona.

Danuta med mannens Fredspris

Lech Walesa ble president i Polen, og satt i perioden 1990- 1995. Gdansk lufthavn er oppkalt etter ham, den heter: Lech Walesa. I hans presidentperiode ble Polen forandret fra et sosialistisk system til et marked- orientert system. Men filmen handler ikke om da han ble president, men om opprøret og  streikene mot det kommunistiske systemet. En spennende film.

Lech Walesa ble president

Danuta var enda mer antikommunistisk enn mannen. Hun åpenlyst hånet de offiserene som kom og hentet Walesa. Han var flere ganger til avhør og fengslet. Hver gang de kom hånet hun offiserene. Ekteparet Walesa fikk en stor barneflokk, hele åtte barn. Danuta døpte en norsk gassferge i 2010 på Leninverftet i Gdansk, på samme verftet streikene startet og mye av dramatikken utspant seg.

Danuta døpte et norsk skip

Det ble historisk interessant for meg å se filmen. Den handlet om opprøret og streikene, ikke om livet videre om Walesa som president, for senere ble han ikke så populær. Han var en spesiell type. Men jeg kom på at jeg var med på båttur til Gdansk i 1982. Jeg ante ingen ting om den dramatikken.

Fra Gdansk havn 82

  Det jeg ikke ante  da vi var i Gdansk i juli 82, var at Lech Walesa satt internert i det sørøstlige Polen nær grensa til Sovjet. Det visste jeg ikke da vi så om det i filmen, men kom på det da jeg undersøkte når vi var i Gdansk. Der satt han internert til november 82. Arbeiderne som jobbet om bord fikk komme inn i messa og se fotballkamp.

Polske arbeidere i 82

 Uten å ane om dramatikken på land blir jeg foreviget sammen med sjefen for arbeiderne og en tolk. Filmen om Walesa ble en spennende historietime, og inneholder så mye spenning at filmen er vel verd å se.

I Gdansk 82



 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar