fredag 30. mai 2014

Langs Akerselva, mai-14

I går på Helgetorsdag var strålende vær og passet ypperlig til å gå langs Akerselva. Vi tok bussen helt til Maridalsvannet, og spaserte siste biten for å se Oslos største drikkevann. Det har det vært siden 1867. Før lå vanninntaket i Akerselva, men ble flyttet hit. Det er største innsjøen i Oslo kommune, og ligger 149 moh.    

Ved Maridalsvannet

Vi spaserte tilbake ned mot Akerselva som vi skulle gå langs. Akerselva som er over 8, 2 km lang, og har lenge vært den tradisjonelle, forenkla grensa mellom østkanten og vestkanten i Oslo. Akerselva ga før kraft til mange store industribedrifter som lå langs elva. Vi passerte Kjelsås Brug som startet i 1853 med produksjon av ståltråd og spiker. I dag er det kunstsenter.

Kjelsås Brug

  Vi kom til Brekkedammen som har Oslos reneste badevann. I nærheten står en minneplate over P.C. Asbjørnsen som skrev sine kvernsagn fra da han i si tid rusla langs elva. I gamle dager var dammen oppsamlingsplass for tømmer, da brukte guttene å springe på tømmerstokkene og prøvde å holde balansen.

Fra Brekkedammen

   Det var svært mye folk ute denne flotte dagen, de solet seg, eller spaserte, flere syklet for det er en ganske bred gangvei langs elva. Fuglene kvitret, og endene så ut for å trives i elva.

Endene trivdes

Akerselva kalles for Oslos grønne lunger, for her er parker og turstier. Her er mange idyller langs elva. Vi var flere fra familien som var på denne vandringen denne helgedagen.

Idyller langs elva

 I de bratte bakkene ved Nydalsdammen lå det de kalte Nydalsbakken. Her hoppet landets beste hoppere, kong Olav prøvde seg også. Her svevde de nedover mot elva, men landet på ei bru over elva. I dag er det vanskelig å se bakken, for her er tilvokst med trær. Men vi ser hvor det var. Lengste hopp var 53 m. Siste renn ble arrangert i 1953. Den dag i dag heter busstoppet her: Skibakken.

Før skibakke i skråningen

Nydalens Compagnie ble grunnlagt i 1845, da var området villmark og langt fra byen. Dette var en av de første industribedriftene i Norge med flere virksomheter som bomullsspinneri, fargeri og veveri. lenge var dette landets største tekstilfabrikk med om lag 1100 ansatte. Virksomheten ble innstilt i 1967, i dag er her kontorlokaler.

Veveri A

  Litt nedenfor ligger det som var Christiania Spigerverk grunnlagt i 1853. Først produserte de varmsmidd spiker, senere flere andre stål- og jernprodukter. Spikersuppa, bassenget ved Karl Johan er en gave fra Christiania Spigerverk.

Christiania Spigerverk

Fra gamle dager

Litt nedenfor fabrikken så vi at elva rant under fabrikkområdet.

Som nevnt ble vanninntaket flyttet, og dette økte vanntrykket slik at de måtte bygge et trykkreduk-sjonsbasseng. Oppå bassenget ble det bygd en vannvokterbolig. Oppå skråningen ser vi den enda, men i dag er det barnehage.

Før vannvokterbolig

 Men nå var vi komne til Nydalen som i løpet av de siste 20 årene har forandret seg fra å være et typisk industriområde til et levende bydelssenter. I dag bor, jobber eller studerer til sammen 4000 personer her.

Nydalen

I Nydalen

Vi passerte Bjølsen Valsemølle anlagt i 1884. Her stod landets største hvetemølle ferdig i 1919. Bygningen vi ser er ifra 1939. Så sent som i 1967 leverte Akerselva kraft til produksjonen.

Mølle

 Myraløkka var et populært sted for ungene å leke. Dalen er formet som et amfi fordi man gravde ut enorme mengder leire som ble brent til teglstein. Akerselva har hatt mange teglverk. På toppen ligger arbeiderboliger i engelsk stil som stod ferdige i 1914 og tilhørte Myrens Verksted. I dag meget attraktive boliger. Dalsiden er idyllisk med masse sommerblomster.

Tidligere arbeiderboliger

Idyllisk område

Nedenfor finner vi Myrens Verksted. De som kjøpte tomta startet egen bedrift enda de ikke var ingeniører eller var særlig rike. Men de hadde praktisk ingeniørkunnskap, og det ble en av Akerelvas pionerbedrifter. De lagde maskiner, og reparerte maskiner til andre bedrifter. Myren verksted ble en internasjonal suksess. I dag holder Østlandssendingen til i deler av lokalet.

Myrens Verksted

Vi så minnesmerket over Betzy Kjelsberg (1866- 1950). Hun var med å stifte Norske Kvinners Nasjonalråd, og var landets første fabrikkinspektør. Hun var oldemor til finansminister Siv Jensen.

Minnesmerke

Neste vi så var byste over forfatteren Oskar Braaten (1881- 1939).Han vokste opp ved Akerselva som barn, sønn til en enslig fabrikkarbeiderske og kjente forholdene. Faren hadde dratt til Amerika. Han skrev blant annet: Den store barnedåpen. Han skrev også romanen: Ungen. Der forekommer en kjent figur: Hønse- Lovisa.

Byste av Oskar Braaten

I romanen Ungen forekommer en kvinne som kalles Hønse- Lovisa. Et fint lite rødt hus rett nedenfor ved elva kalles Hønse- Lovisas hus. Nå er det kafe.

Hønse- Lovisa

Nær det røde huset står en statue som passer ypperlig her ved Akerselva. Den heter Fabrikk-jentene og ble laget 1986 av Ellen Jacobsen.

Fabrikkjentene

 Frysja er et gammelt navn på Akerselva, nevnt flere ganger i Sverres Saga. En tror at navnet kan hentyde til den kalde, å fryse, eller sprute. Det kan vise til de mange små og større fosser i Akerselva.

Ved en av fossene

Da var vandringen ved Akerselva nesten over. Vi passerte under brua på bildet under og spaserte til en leilighet ganske nær. Nå var det grillparty på takterrassen

Vandringen over

Vandringen langs Akerselva var svært interessant. Men nå var det fint med avslapning. Noen prøvde hengekøya. Andre var raske til å finne sofaen. Så kom smakebiter før grillingen.

I sofagruppen

I hengekøya

Lekkert

Så startet grillingen. Det var gode råd fra de fleste gjestene, hvor lenge hver type mat skulle grilles osv.

Grillmesteren


Det ble mye god grillmat og fint på takterrassen i det flotte været. Det be en kjekk Helgetorsdag

 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar