tirsdag 23. september 2014

Besøk i Grensen, sept.- 14, del 2

Vi fortsatte spaserturen i Grensen og stod nå foran Stortorvet gjestgiveri, et trehus fra 1700- tallet. Det er et av Oslos eldste hus. De som før eide gjestgiveriet på den tiden var folk fra de høgere samfunnslag, og det ble holdt mange stilige selskaper og kongelige fester her. Stedet er fortsatt populært.

Stortorvets Gjæstgiveri

Stortorget ligger i sentrum av Oslo. I 1736 overtok det som byens sentraltorg etter Christiania torg. På midten av 1700- tallet lå dette området langt utenfor bygrensen, og var bare en sump. Men etter som byen vokste tok Stortorget over som byens hovedtorg. Når veiavstander til Oslo vises på veiskilt, er avstanden målt til Stortorget. Dette er Oslos blomstertorg, og er også representert i den norske utgaven av Monopol.

Stortorget

Midt på Stortorget står en statue av kong Christian IV, han peker med høgre hånd: Her skal byen ligge. Statuen er støpt i bronse og avduket i 1880.

Statuen

Nå kom vi til Oslo domkirke, tidligere Vår Frelsers kirke. Det er en korskirke som stod ferdig i 1697. Det er hovedkirke for Oslo bispedømme, og menighetskirke for Oslo domkirkes menighet. Kirken er delvis bygget av materialer fra tidligere kirker, blant annet er et relieff fra Hallvardskatedralen murt inn i ene ytterveggen.

Oslo domkirke

  Et relieff fra Hallvardskatedralen

Kirken var åpen og vi gikk inn. Oslo domkirke er landets rikskirke, og benyttes av kongehuset og staten ved offisielle begivenheter som vielser og gravferder. Inne er fint interiør, flott tak og helt spesielt utformet prekestol.

Flott tak

Spesiell prekestol

Den nåværende kirke er den tredje domkirke i Oslos historie. Kirkebygget ble reist som erstatning for Hellig Trefoldighets kirke som i sin tid hadde erstattet St. Hallvards domkirke. Inne beundret vi det flotte orgelet, og ikke minst alteret og glassmaleriene.

Flott orgel

Fine glassmalerier

Framme ved alteret

 Vi gikk ut fra kirken og til domkirkeparken. Før i tiden hadde kirken beitemark på alle kanter og det ble lagt en ferist rundt området for å holde beitedyr ute. Dette er opphavet til navnet Kirkeristen på basarhallene som omgir domkirken. Jeg hørte senere på kvelden at biskop Desmond Tutu, skulle tale i kirken denne søndagskvelden.

Siste titt på Oslo domkirke

 Etter en koleraepidemi i 1805 ble det forbudt å ha gravsted i tettbygde strøk. Dermed ingen gravlund ved kirken. Dermed ble byens første brannstasjon bygget nær kirken i 1856. Selve brannvakten la en øverst i kirketårnet, her var god utsikt.

Første brannstasjonen i Oslo

Domkirkeparken rett ved domkirken er et sjarmerende sted med fontene og blomster, samt basarhallene i bakgrunnen. De stod ferdig i 1859. De ble bygget for å bedre forholdene for byens handel med kjøtt og grønsaker. På 1930- tallet ble det slutt på kjøtthandelen. Frukt og grønnsaker var alt flyttet til Youngstorget. På Stortorget overtok blomsterhandlerne.

I Domkirkeparken
 

 Den gamle brannstasjonen
sett fra gaten

Vandringen i Grensen var over, men etter en pause rett over gaten der vi hadde utsikt til den gamle brannstasjonen, skulle vi gå en liten runde i byen.

Pause før en liten tur til


Avslutning med 3. del kommer i morgen.

  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar