mandag 22. september 2014

Søndagsbesøk i Grensen, sept.- 14, del 1

Søndag ettermiddag ble det en interessant spasertur i Oslo Sentrum/ Grensen. Vi startet opp ved en bygård fra 1864, overtatt av Norske studenters Kristelige Forbund i 1911. Studentene hadde kort vei til Universitetet, for det ligger rett bortenfor.

I Universitetsgata 20

Vi studerte Det Norske Teater fra 1985. På dette teateret spilles dramatikk på nynorsk og på norske dialekter.

Det Norske Teater

Nå var vi kommet til Kristian IVs gate 9. Her ligger en bygård fra 1892, en del av hotell Bristol. På hjørnet i 3. etasje ser vi en statue av St. Georg og draken. Her åpnet i 1947 det som en regner som Oslos første nattklubb: Georges restaurant.

Her lå Oslos første nattklubb

  St. Georg og draken

 Vi kom til Sehesteds plass som er åttekantet, opparbeidet i 1880. Plassen er oppkalt etter kong Kristians IVs svigersønn Hannibal Sehested som var stattholder i Norge fra 1642- 1652. Midt på plassen står en fontene med en bronsefigur, den er fra 1959 og heter: Evig liv.

På Sehesteds plass

På begge sider av plassen ble oppført to herskaplige leiegårder 1880- 1888. Det er to symmetriske bygninger. I dag holder to rivaliserende forlagshus til her. I ene bygget holder Aschehoug til, i det andre Gyldendal forlag. Her kan de skule til hverandre over plassen.

Et forlag i hvert hus

  Vi stoppet opp ved Hotell Bristol som åpnet i 1920. I sin tid var det eneste hotell i Norge med både kaldt og varmt vann på alle rom. Her på hotellet skrev den tyske ingeniøren H.F. Mayer en rapport som var en lekkasje han postet i to anonyme brev. Det var Oslorapporten der han lekket informasjon om tyske våpensystemer som da kom i hendene på britisk hemmelig tjenester som analyserte den. Det var i 1939 og gav britene mulighet til å utvikle mottiltak mot radar- og navigasjonssystemer, og ble en viktig hjelp til britisk seier i slaget om Storbritannia i Andre verdenskrig. Under rettsaken mot Breivik etter terroren på Utøya, bodde journalistene fra hele verdenspressen her som dekket rettssaken.

Hotell Bristol

Så Nissen Latin- og Realskole En velkjent privatskole i Christiania fra 1847.Senere overtatt i 1882 som lokaler for håndverksforeninger. Nå kalles den Håndverkeren. Her er festlokaler og konferansesaler.

Håndverkeren

 Bondeheimen må vi ta med. Hotellet er fra 1913. Kaffistova er i første etasje og med sine over 110
år en av byens mest tradisjonsrike kafeer, og serverer tradisjonsmat. Er du her på en torsdag kan du gå dit og spise potetball.

Hotell Bondeheimen

Vi må også ta med Bohemen sportsklubb som ble oppført ca. 1860 som bolighus med smie. Her ble Christiania Dørvriderfabrikk grunnlagt . Fra 1922 til 1985 holdt Amalienborg restaurant til her, den ble populært kalt for: Malla. Den var lenge jazzklubb. Under fotballkamper er dette Vålerengas supportere sitt stamsted.

Malla

 Nå kom vi til Grensen som er en gate i Oslo sentrum som opprinnelig lå utenfor byvollene som en viktig ferdselsåre fra øst til vest i Christiania. Langs veien kom senere spredt forstadsbebyggelse som ble kjent som Grendsen. På midten av 1800- tallet ble området langs gaten gradvis innlemmet i byen.

I Grensen

     Nå passerte vi Grensegården fra 1897. Stilen på bygningen er nybarokk, men også en antydning med jugendstil. Nå er det Norrøna hotell og forretninger.

Grensen nr. 19

    Nå kom vi til en bygning som er kjent fra Andre verdenskrig. Her holdt arbeidstjenesten til, og det var frykt for at de skulle rekruttere norske ungdommer til den tyske frontlinjen. Dermed ble huset sprengt av en motstandsgruppe, blant andre Gunnar Sønsteby.

Grensen 17 

 Det var en farlig aksjon, for det var stor fare for at angivere kunne høre noe. En som var jøssing slapp gruppen inn på taket, men det var glatt. De slepte alt utstyret med seg, men dit de skulle var taket fire m høyere, de måtte snu og ta en enda farligere vei, loftstigen. Sprengstoffet lå i en koffert som var tung og de måtte ha med. De plasserte sprengstoffet, litt etter eksploderte det. Aksjonen var vellykket og sorteringsmaskinen og andre viktige ting ble ødelagt.

Grensen 17 igjen
Her var aksjonen

 I grensen 8 ligger to kjøpmannsgårder. Den eldste er på to etasjer og er fra 1700- tallet, den nyere gården er fra tidlig 1800- tall, påbygd til fire etasjer i 1879. I bakgården ligger utestedet: Bare Jazz.

Eldste gården

 Bare Jazz
i bakgården

Sontumgården ble reist i 1901 med fasade i kleberstein. Bygningen ble fra 1901 - 1933 brukt som Oslo kretsfengsel. Nå er huset brukt til kontorer. Men nå måtte vi ha en pause og prøvde sykkeldrosjer som var parkert, men særlig om kvelden er sykkeleierne i full sving, også som sykkeldrosjer.

I flere år fengsel

Pause


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar