lørdag 13. september 2014

Uranienborg og Majorstua, vandring sept.- 14, del 1

I går, fredag 12. september ble det ny byvandring. Jeg ante ikke at Oslo hadde så mange spennende bydeler. Denne gangen besøkte vi først Uranienborg. Det er et strøk bak slottet. Jeg satte meg på Lorry og ventet på guiden som kom rett fra jobb.

På Lorry

Vi startet på turen og passerte rett ved den israelske ambassade. På gaten rett foran stod tre store, mørke politibiler som en mur for å beskytte ambassaden. Jeg våget ikke ta bilder av dem, bare av ambassaden som ligger rett bak slottet.

Israelske ambassaden

Dette er et fint strøk og rett bortenfor ligger statsministerboligen som ble tatt i bruk i 2008. Villa Parafina. Huset ble opprinnelig bygget for grosserer F. Sundt i 1877. Han handlet også med parafin, derfor navnet. Huset ble kjøpt av staten i 1896. Erna bor fint, tenkte jeg, for huset er flott.

Ernas bolig, før var det Jens

 Vi stod nå i Parkveien bak slottet og så på stasen. Boligen er nå knyttet sammen med boligen ved siden av som er Regjeringens representasjonsbolig. Staselig det også.

Huset som hører til

Utbyggingen av Uranienborg startet hovedsakelig på 1880- tallet, og består mest av elegante bygårder i ny- renessanse. Strøket har vært svært populært. Under har vi Marmorgården bygd i jugendstil. Bygget stod ferdig i 1898.

Marmorgården

  Strøket huser noe av byens flotteste arkitektur, i området finner vi mange ambassader, et dyrt område. Under ser vi en bygård i klassisk stil, bilde to er en i jugendstil.

Ny- renessanse

Jugendstil 
 
 
Uranienborg skole ble oppført i 1886. Det er en barne- og ungdomsskole, og her gikk blant andre Lars Saabye Christensen. Handlingen i mange av bøkene hans er lagt til Uranienborg.

Uranienborg skole

Vi kom til statuen av dikteren Johan Sebastian Welhaven. Statuen ble avduket i 1906. På slutten av sitt liv bodde han i Uranienborg. I området stod staselige kastanjetrær.

Ved statuen av Welhaven

  Fine trær

Vi stod utenfor leiegården Welhaven hadde bodd, og trodde det var i en av leilighetene. Da kom akkurat en dame og skulle låse seg inn porten, og hun sa: Kom inn skal dere få se hvor Welhaven bodde, jeg har vokst opp her, og nå bor jeg i huset. Da vi kom inn på gårdsplassen så vi til vår forundring at det var et eget hus.

Welhaven hadde bodd her

 Welhaven var både forfatter filosofiprofessor ved Universitetet i Oslo. Damen som nå bodde her tok oss med rundt huset og viste hvor han stod på altanen og talte til studentene sine.

Her talte han

Vi takket damen som var så hjelpsom, vi var mer enn heldige som var der i rette øyeblikk. Da vi gikk ut fra gårdsplassen, ble jeg foreviget ved porten der vi var svineheldige. Ellers hadde vi fortsatt gått rundt og trodd Welhaven hadde bodde i en leilighet her.

Ved porten

 Vi så Uranienborg kirke som ble vigslet i 1886. Den er bygd i nygotisk stil. Men den var stengt så jeg fikk ikke sett den inne.

Uranienborg kirke

I parken rett ved, Uranienborgparken, står en statue av Hans Nielsen Hauge. De fleste har lært om ham på skolen. Legpredikanten (1771- 1824) som var så flittig at når han gikk fra bygd til bygd for å forkynne, gikk han og strikket. Rekk opp hånden dere som hadde giddet det!

Statuen av Hans Nielsen Hauge

 I en gate hadde vi god utsikt tilbake til Uranienborg kirke, Fine leiegårder i strøket.

Utsikt til kirken

 Vi stoppet opp for å se huset der Johan Borgen vokste opp, (1902- 1979). Johan Borgen var Norges mest kjente formatter 1950- og 1960- årene. Mest kjente roman hans er Lillelord. J. Borgens barndomshjem var en trevilla fra slutten av 1800.

Borgens barndomshjem

 
Fortsettelse i morgen.




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar