mandag 15. september 2014

Besøk i Losjen, sept.- 14

Etter besøk i bydelene Uranienborg og Majorstua, var det kultur- natt i Oslo fra kl. 18.00- 24.00. Men vi tenkte bare et besøk i Stortinget og kanskje Losjen. Da vi kom til Stortinget litt over kl. 18.00, var der ei stor kø. Derfor gikk vi til Losjen som ligger rett ved.

Losjen

Vi kom inn i resepsjonen der jeg fikk et lite hefte om losjen. Opplysningene jeg skriver i dette innlegget har jeg tatt fra dette heftet. Det var bare å gå opp sa mannen, og vi gikk til første salene. Alt nå så vi det var et flott interiør. Jeg hadde aldri trodd at jeg skulle vandre rundt i salene til Den norske Frimurerorden.

Første salen

  Frimureriet har i mer enn 250 år vært møtested for dem som ønsker å arbeide for sin egen utvikling og samfunnets beste. Den Norske Frimurerorden er basert på den kristne tro. Nå gikk vi opp i neste etasje.

Opp til neste saler

I følge tradisjonen kan bare menn bli medlemmer. De må være over 24 år, erkjenne sin kristne tro, ha god vandel og ordnet økonomi. De fleste yrkesgrupper er representert. Vi kom til flotte saler der all innredning var utsøkt.

Alle tak var også stilige

Frimureriet er en livslang skole uten eksamen, men har et innholdsrikt pensum. Frimureriet legger stor vekt på bruk av symboler, og benytter tegn, symboler og ritualer av pedagogiske årsaker. Vi måtte beundre Den store festsal som var svært stilig, og taket med de flotte lysekronene var strålende flotte.

I store festsal


Flotte lysekroner


 Frimurere må blant annet fokusere på å lære om grunnleggende livsverdier, vise omtanke for andre, og utvikle forståelse for den kristne kulturarv. Vi stoppet opp for å beundre en flott ovn, men den kunne ikke brukes fordi der ikke var uttak for pipe. Dermed bare pynt.

Fin ovn

 Jeg så nærmere på noen sverd som stod der, og skulle ha bilde. Da sa en av frimurerne: Du må holde det rette veien, for det er et kors. Jeg lystret og holder det rette vei.

Her er kors/sverd

Frimurerordenen er upolitisk, er selvstendig og uavhengig av andre lands frimurerorganisasjoner. Vi kom til en sal som virket litt dunkel i forhold til de andre vi hadde sett. Det viste seg å være St. Johannes- logens arbeidsrom.

Enda en sal

Den Norske Frimurerorden er en lukket, men ikke hemmelig orden. Lover og medlemslister er offentlig tilgjengelige, og møtene annonseres. Det som kun er for medlemmene er læremåten. Vi studerte et par rustninger som stod i et rom.

Ved en rustning

 Den Norske Frimurerorden har 19 000 medlemmer fordelt på 115 loger og broderforeninger over hele landet. De driver en omfattende humanitær virksomhet, uten publisitet. I et rom så vi mange plaketter som hang. Jeg pratet med et par frimurere, en hadde niende, den andre hadde tiende grad, kun sjefene, stormestrene hadde ellevte grad.

Mye interessant på veggene

Da var besøket over, og personlig hadde jeg fått et lite innblikk i hva Den Norske Frimurerorden er for noe. Ellers hadde jeg bare hørt rykter om ordenen, samt lest en bok av en som hadde forlatt ordenen. Det lille heftet jeg har lest var mer opplysende.

Besøket over

Da vi kom til Stortinget igjen, var køen enorm og strakte seg nedover fortauet. Vi hadde ikke tid eller tålmodighet til å stå der og gape, så det får bli til en annen gang. Guiden ventet gjester og jeg skulle ta neste buss tilbake for da ventet tv. Men ettermiddagen hadde vært opplevelsesrik. På vei mot busstoppet så vi full rulle også ved universitetet. Et band spilte hivens musikk kledd i svarte kapper og kvite parykker, sikkert jusstudenter.

Full musikk

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar