tirsdag 3. februar 2015

Tur til Stocholm 2015, del 2

Vi spaserte videre på Ridderholmen der vi så Ridderholmen kirke som er gravkirken til de svenske monarkene. Kirken er fra 1200- tallet. Den så stengt ut, derfor var vi ikke inn.

Ridderholmen kirke

Ridderhuset var en stilig bygning som tilhørte det svenske aristokratiet. Huset ble ferdig i 1674, og her ble blant annet holdt møter med representanter fra mange adelsslekter.

Ridderhuset

Gustav Adolfs torg på Norrmalm er oppkalt etter Gustav II Adolf, og her står en rytterstatue av kongen. Dette var Sveriges første rytterstatue og ble plassert her i 1791, men ble avduket noen år senere.  
   
Rytterstatuen

Nå kom vi til en rød kirke, St. Jacobs kirke, også kalt St. James kirke, for navnene Jacob og James brukes om en annen. Sjelden å se en kirke med såpass skarp rødaktig farge.

St. Jacobs kirke


  Kirken er dedikert til apostelen James Greater, skytshelgen for reisende. Vi gikk inn i kirken og ble fasinert av det spesielle taket, og beundret de fargerike glassmaleriene.

Spesielt tak

Glassmaleriene

 Vi ruslet gjennom Kungstregården, her er sikkert mange fine blomster om våren og særlig om sommeren. På bildet under ser vi slottet i bakgrunnen.

I Kungstregården

Nå kom vi til en bygning som tidligere var bank, og her diskuterte vi Stockholmsyndromet. I 1973 ble Kreditbanken som var i bygningen ranet. Raneren tok flere gisler og holdt dem fanget i flere dager. Da det var over, nektet gislene å gå ut, de hadde fått sympati for raneren. Dette blir kalt for Stockholmsyndromet. Sånne situasjoner har oppstått senere, siden første syndromet oppsto her har det fått navn etter den svenske hovedstaden.

Tidligere bank

Vi passerte det kongelige dramatiske teater, populært kalt Dramaten. Fasaden var strålende med mye gull og glitter. Dramatisk teater ble grunnlagt i 1788 av kong Gustav III. Den nåværende bygningen ble innviet i 1908.

Dramaten

Nå kom vi til Stureplan som er et torg på grensen mellom Norrmalm og Østermalm. Her i området er stedet for de hippe utestedene og barene. Elegant arkitektur i området.

Fra Stureplan

Spesiell arkitektur

Vi gikk inn på et sted her på Stureplan og tok pause, så fortsatte vi til gaten som er oppkalt etter  Olof Palme. Rett ved er en plakett i gaten der han ble skutt i 1986.

I gaten


 Her skjedde det

Rett nedenfor ligger Adolf Fredriks kyrka der Olof Palmes gravsted er rett ved inn gangen. Palme og fruen var på vei hjem fra kino en kveld i 1986 da en mann kom mot dem og skjøt Olof Palme.

Adolf Fredriks kyrka

Gravstedet
 
 
Vi gikk inn i kirken som er i nyklassisk stil med innslag av rokokko. Adolf Fredriks kirke stor ferdig i 1774. Inne i kirkerommet var et lyst og enkelt kirkerom.

Enkel innredning
 
 
Altertavlen i lys marmor

 Vi spaserte videre og kom forbi Strindbergmuseet, men det skulle vi besøke senere. På en liten høyde rett ved var statuen av Strindberg, og dit gikk vi. Statuen er en romantisk framstilling av Strindberg, statuen skal vise forfatterens indre strid.

August Strindberg
 
 
Flere steder der det var bilfrie gater stod, eller rettere sagt lå hvite løver som sa fra om at her er forbudt for kjøretøy.

Løver lå på vakt
 
 
Vi bestemte oss for en liten pause i resepsjonen på hotellet før vi gikk ut for å spise middag. Hotellet lå som nevnt svært sentralt.

Fra hotellresepsjonen
 
 
I resepsjonen var mange rosa ballonger som pyntet opp, og på en vegg pyntet graffiti opp. En smakte på det svenske ølet Eriksberg.

Veggraffiti

 Svensk øl

Vi bestemte oss for å spise på The Dubliner, de hadde nemlig svenske kjøttboller med potetmos og tyttebærsylte, det er noe jeg forbinder med svensk mat.

Solid porsjon
 
 
Vi hadde sett mye av Stockholm denne dagen, noe vi hadde planlagt for det var opplett vær og det måtte vi nytte. Nå avsluttet vi kvelden på The Dubliner og hørte på live musikk.

Live musikk

Fortsetter i morgen.
 





 

 
 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar