fredag 6. februar 2015

Tur til Stockholm 2015, del 5

I Stadshuset gikk vi til slutt inn i Den Gylne sal. En fantastisk sal. Det lyste i gull i hele det store rommet. Salen er dekt av 18 millioner mosaikkbiter i ekte gull og glass. Mosaikkene utgjør også portretter av personer fra den svenske historien.

Den Gylne sal

Portretter

Mer portrett

I denne salen danser gjestene etter middagen på Nobelfesten. Dette er en av de vakreste saler jeg har sett, den kan måle seg med saler fra tsarens slott, og slott tilhørende konger og keisere. Svenskene kan gjerne være stolte av Stadshuset sitt.

Strålende sal

Da omvisningen var over og vi kom ut i gangen, studerte vi oppdekkingen slik den alltid er under Nobelmiddagen, det stod utstilt i glassmonter. Slik stod dekketøyet foran våre to Nobelvinnere som fikk sin videregående undervisning på gymnaset i Ulsteinvik.

Oppdekningen

Fra en annen vinkel

Etter å ha sett det flotte Stadshuset gikk vi videre og kom til Santa Clara kirke. Den ble opprinnelig bygd på 1500- tallet, men etter hvert har flere arkitekter utformet kirken.

Santa Clara kirke

 Inne var lyst og med et spesielt utformet tak. Vi satte oss en liten stund for gudstjenesten var i gang, og det passet fint på en søndag.

Kirkerommet

Da vi kom ut, studerte vi kirketårnet som er 116 m høgt, dermed er denne kirken den nest høgeste i Skandinavia.

Høgt tårn

 Rett ved var en statue av poeten Nils Ferlin (1898- 1961). Han hadde først en kort karriere som skuespiller, men ble forfatter. Han skrev flere diktsamlinger. Flere dikt er satt tone til og er blitt populære viser i Sverige.

Poeten Nils Ferlin
 
 
Neste besøk var i Strindbergmuseet. Vi hadde gått forbi huset før, men i dag skulle vi se det. Huset kalte Strindberg for Det blå tårnet, men huset er gult, navnet han brukte tror en kommer av hans melankolifølelse.

Det blå tårnet
 
 
August Strindberg (1849- 1912) regnes som Sveriges mest betydelige forfatter og grunnleggeren av moderne teater. I museet stod utstilt kostymer fra et Drømspel, og scenografien fra Frøken Julie.

Kostymer
 
 
  
Scenografi

Her stod en byste av Strindberg

Der hang også bildet som Munch malte

 
 
Vi gikk inn i leiligheten som Strindberg bodde i de siste fire årene han levde. Han var gift tre ganger og hadde fem barn. Men i dette huset bodde han til slutt og leiligheten er møblert slik den var, alle møblene kjøpte han selv, mest mellom 1909 og 1910. Pianoet hadde han fra før.

Fra spisestuen
 
 
 
 
Strindberg skrev romaner, noveller og drama som er klassikere i svensk litteratur. Da jeg studerte litteratur, stod blant annet to drama av Strindberg på pensumlisten.

Fra arbeidsrommet
 
Skrivebordet

Før vi gikk fra Strindbergmuseet kjøpte vi bøker av forfatteren. I boken jeg kjøpte var to verk. Frøken Julie, og De Lycksaliges Ö. Dette er min suvenir fra besøket i den svenske hovedstaden.

Boken
 
 
Nå ble det en sen lunsj, eller mer som en tidlig middag. Vi måtte snart dra tilbake til hotellet for å hente bagasjen. Vi spiste på et sted som het Al Forno, det ble italiensk.

God mat


Vi dro tilbake til hotellet og hentet bagasjen. Da gikk vi forbi Folkets hus, her hadde vært offentlig dans, og her på plassen var Sveriges første sirkusforestilling. Vi tok flytoget til Arlanda flyplass, flyet var 20 minutter forsinket, men alt gikk greit og flyet landet på Gardermoen rundt 21.00. Helgeturen til Stockholm var lærerik, vi fikk sett mye av byen. En vellykket gave, hermed takkes giverne.

Nå er her konferansesenter

  

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar