fredag 17. april 2015

På eventyr i Oslo, april 2015, del 1

Torsdag ettermiddag dro jeg inn til Oslo, møtte en fra familien og mens vi ventet på to andre som skulle komme, gikk vi på Kunstindustrimuseet, der hadde jeg aldri vært før.

Kunstindustrimuseet  

Museet ble stiftet i 1876, det er det eldste museet i Norge. Det er også blant de eldste kunstindustrimuseum i Europa. Her er faste utstillinger i de øverste etasjene, men i første er det skiftende utstillinger. Nå het den: Nålens øye.

Nålens øye
  
 Utstillingen setter søkelyset på norsk og internasjonalt samtidsbroderi. Det er først og fremst teknikkene som definerer om noe er broderi eller ikke. Under ser vi et broderi av Synnøve Øyen.

Hjemlige hager, 2012


Under ser vi et bilde laget av Nava Lubelski som er en samtidskunstner født i New York i 1968.

Gold Rush, 2011

Neste kunstverk består av flere bilder som henger i en gruppe. Kunstneren heter Jochen Flinzer.

Adam und Eva, 2010

Neste kunstverk er av Marin Strunk, som hadde på bilde av stammer i en skog laget hvite fnugg av hvit tråd slik at det så ut som snø.

Image, 2011

Bren Ahearn har laget bildet under som heter: Tradison og overlevering.


 Kunstverket under er en navneduk som kunstneren har brodert til seg sjøl som om han var død.


Dette er bare litt av alle forskjellige kunstverk innen broderi, men nå gikk vi opp i øverste etasje for å se på berømte klær, så ville vi arbeide oss nedover etasjene, tror det samlet er fire etasjer. Først klær som var blitt brukt av dronning Maud i 1930- årene.


Dronning Maud var utrolig smal rundt midjen.


Kronprinsesse Märtha døde før hun ble dronning, av hennes garderobe var også utstilt. Under ser vi to av aftenkjolene.


 
Av de kongelige tar vi til slutt med dronning Sonja som representerer kongehuset på en elegant måte. Først aftenkjoler, så det hun hadde på da hun ble signet i Nidarosdomen da kong Harald ble signet som ny konge i Norge.

Aftenkjoler

Signingsantrekket

Her tar jeg også med noen antrekk vår kjente moteskaper Per Spook har tegnet. Han hadde sin praksis hos Yves Saint Laurent, og hos Dior, før han åpnet eget motehus i Paris i 1977.

Klær laget av Per Spook

Vi fortsatte til neste avdeling med blant annet gamle vevde veggtepper. Under ser vi et norsk teppe fra tiden om lag 1615- 1624.

Gammelt veggteppe

Teppet under er et av de få teppene i Europa fra 1200- tallet. Det heter Baldisholt. Det er fra rundt 1040- 1190.

Baldisholt

Nå gikk vi til avdelingen med gamle møbler. Under står jeg ved siden av et gedigent gammelt skap, og flere flotte gjenstander.

Møbelkunst

Neste avdeling er fra barokktiden da stilen var litt overlesset. Barokktiden startet i Roma om lag på  1600- tallet og spredde seg derfra vider i Europa.

Fra barokken

Vi kom forbi en fantastisk samling av sølvgjenstander fra forskjellige epoker. Bildet er tatt av gjenstander fra Middelalderen. Den regner en fra ca. 500 til 1500.

Sølvgjenstander fra Middelalderen
 

Så til en stue med rokokkomøbler. Tiden med rokokko var fra 1730- 1770, men i Norge fra 1750- 1780.

Rokokko


Til slutt så vi fra vår mer moderne tid. Først et veggteppe fra 1980- tallet. Videre til enda nyere tid, og vi husket godt telefonene som stod utstilt. Merkelig kor fort tida går.

Veggteppe fra 1980- åra
  
Telefonene kjenner vi

Men nå skulle vi på noe helt annet, og hadde avtalt møteplass med to damer fra familien. Nå ventet de sikkert, så vi hastet ut døren og gikk til den aktuelle adressen. Men det skal jeg fortelle om i morgen for da kommer del 2.

Vi skyndte oss ut fra museet

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar