mandag 6. april 2015

Påsketur i Oslo, april 2015, del 2

Vi spaserte videre i Kvadraturen og kom til Statholdergaarden som er en vernet villa fra 1640. Stattholder Gyldenløve bodde i huset på slutten av 1600- tallet, derav navnet. Siden tidlig på 1900-tallet har det vært restaurant her. Fra 1994 har kjøkkensjef Bent Stiansen drevet restaurant her med gourmemat, og fikk en stjerne i Michelinguiden i 1998.

Statholdergaarden
 
 
 Så kom vi til Christianias andre rådhus. Garmanngården som også er en av de eldste bygningene i Kvadraturen, enkelte deler av bygget kan være fra 1622. Det er to år før bybrannen som førte til at byen ble flyttet til dette området. I 1734 ble bygningen Christianias nye rådhus. På første bildet under ser vi en port helt til venstre på bygningen. Den stod litt åpen og vi gikk inn på gårdsplassen og kikket litt rundt.

Det andre rådhuset

På plassen innenfor

Vi kom til en stor, kvit og elegant bygning som i 1870- åra var Norges største hotell: Hotel Du Nord. Nå er her Riksantikvarens kontorer. På bildet under ser vi inngangspartiet.

Tidligere Hotel Du Nord

Kanslergården ble oppført på 1630- tallet av kansler Jens Bjelke. Huset ble mye ombygd fra 1760- 1765. I dag ser det ut som et rokokkopale. Krigsskolen holdt til her i 1803- 1898, og fra 1930- 1969. Nå er det blant annet Hærens representasjonshus.

Kanslergården

Rett bortenfor ligger Posthallen som er Oslos gamle hovedpostkontor. Stilen på bygget er nasjonal barokk, og bygget åpnet i 1924. Posten ble flyttet i 2004, nå er her leiligheter, butikker og serveringssteder.

Gamle Posthallen

Treschowgården ble oppført i 1710 for admiralitetsråd Gerhard Treschow. Det var privatbolig til Børsen holdt til her mellom 1819- 1823. Fra 1823 -1869 var dette Oslo Katedralskole, og da var en av elevene den unge Henrik Wergeland. Nå er her kontorene til Fred. Olsens rederier.

Treschowgården

Så kom vi til Børsen som ble bygd i årene 1827- 1829, den er i klassisk stil. Bygningen ble satt opp i Grønningen, nå Børsplassen. Grønningen var den første og eneste offentlige park i datidens Christiania. Utenfor Børsen står en statue av den romerske guden Merkur, han holder Merkurstaven som blant annet er symbol for handel.

Børsen

Nå var vi kommet til Kvadraturens avslutning, siste bygningene vi passerte var Tollbodene, det er to bygninger. Det eldste er pakkhuset som er oppført i 1850, det er nå Norsk Tollmuseum. Andre bygget er fra 1896 og huser tolladministrasjonen.

Nå Tollmuseum


Ved Tolladministrasjonen

      Å spasere i Kvadraturen var svært interessant, men nå måtte vi ha en pause før vi startet på turen mot Waldemars hage. Vi la pausen til Bella Bambino på Jernbanetorget.

Velfortjent pause

Vi la nå veien om Akersberget som er en nedlagt sølvgruve i fjellknausen øst for Gamle Aker kirke ned mot Maridalsveien. En mener at dette er landets eldste gruve. I Historia Norvegiae som er en liten Norgeshistorie skrevet på latin i 1170- årene, blir det omtalt en gruve i Oslo, rik på sølv, kalt for Dragehullene. Gruven var trolig i drift da Harald Hardråde grunnla Oslo rundt 1050.

Akersberget
  
Gruvene har ikke vært drevet siden 1610, og er nå et forseglet og fredet gruveanlegg fra Middelalderen, men det jobbes nå med å få åpnet gruvene for publikum. Et lite rødt trehus som står ved gruveinngangen er nå til salgs for 16 millioner kroner.

Før sølvgruver her

Vi spaserte oppover Telthusbakken for å komme til Gamle Aker kirke. Et sjarmerende område med små, gamle trehus. Her er også et område med parsellhager. Nå hadde vi møtte PC med Janis som var ute på luftetur.

Fra Telthusbakken

Janis var på luftetur

Vi nærmet oss Gamle Aker kirke som er den eldste stående bygningen i det nåværende Oslo, en av de eldste på Østlandet. Kirken ble påbegynt tidlig på 1100- tallet, og er bygd av kalkstein fra et steinbrudd i området, og fra øyene i Oslofjorden.

Gamle Aker kirke

 Inne viste at det var et svært gammelt bygg. Tunge steinvegger, staute søyler og lite utsmykning, men gammel historie satt i veggene. Under Andre verdenskrig ble dronning Mauds sarkofag i all hemmelighet oppbevart i denne gamle kirken.

Inne i Gamle Aker kirke
 
Vi gikk siste stykket til Waldemars hage, og det var på tide for Janis nektet å gå et eneste skritt videre og måtte bæres siste delen.

Fra Waldemars hage

Janis nektet å gå

Det var kjekt å komme i hus og sette seg til å slappe av og se på utsikten, og på at det gikk mot kveld.
Jeg skulle ligge over til langfredag.

Det lir mot kveld

Vi spiste en god middag, men det ble ingen sein kveld, for det var program fra ganske tidlig formiddag neste dag. Jeg var svært fornøyd med programmet denne skjærtorsdagen, for jeg hadde lært en god del om Oslo denne dagen også.

Janis etter en travel dag

Fortsettelse i morgen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar