mandag 13. april 2015

Turist i egen by, april 2015, del 1

Søndag var det "Turist i egen by" i Oslo. Det betyr blant annet at det er gratis å komme inn på alle museum. Jeg hadde avtalt med en i familien, og vi skulle møtes ved Rådhuset der billettene måtte hentes. Da vi hadde våre billetter og gikk, så vi de lange køene med folk som ville ha billetter. Jeg var heldig og kom meg inn fra sidelinjen.

Slik så billettene ut

Køene

   Vi gikk i retning Akershus Festning, for vi ville se Forsvarsmuseet. På veien dit kom vi forbi fine vårblomster, og oppe ved festningen kom flotte hester som hører til politiet.

Vårblomster

Hester fra politistallen

På området ved Akershus Festning passerte vi Gardevakthuset som ble oppført i 1724. Der det lille vakthuset hvor vakten stod før, måtte prøves. Her så vi Akershus Festning i bakgrunnen. Vi gikk ut porten og over brua.

Vakthuset prøves
 
Med Akershus i bakgrunnen

Porten

Vi var på vei til Forsvarsmuseet og stoppet da opp for å se Krigsmonumentet der kong Harald la ned krans for noen dager siden. Vi så kransen fra kongen

Ved Krigsmonumentet

Kransen

Krigsmonumentet med festningen i bakgrunnen


Vi passerte privatboligen til general Glad, det ble oppført i 1850, en stilig bygning. Utenfor stod en sykkel med en plakat det stod: Plassmajor. Vi kom til at det var majorens sykkel.

Stilig hus

Sykkelen

Nær dette huset var det tyskerne overrakte kommandoen over Akershus Festning tilbake til norsk militær styre. Bilde hadde jeg også angående frigjøringen i 1945.

Norsk igjen

Vi spaserte siste stykket til Forsvarsmuseet, så tok vi et par bilder utenfor. Først ved en kanon, så ved en tanks.

Ved en kanon

Tanks var også utenfor museet

Inne i museet studerte vi først minneplaten med signatur av Kong Haralds far, Kong Olav V. Det var han som åpnet museet i august 1978. 

Minneplaten

Først så vi på et helikopter som ble brukt i konflikten i Gulfen i 1990.


Norge har tatt del i over 40 internasjonale konflikter, i regi av FN. For sin innsats har landet fått medaljer, under ser vi noen av dem.

En del av medaljene

I 1960 gikk Kongo i oppløsning. Norge var med under FN i flere konflikter også i Afrika. De gjorde en innsats også i Somalia, og i Sudan.

Utsiktstårn brukt i Kongo

Bil som ble brukt i Afrika


Over 100 000 norske soldater har tatt del i internasjonale operasjoner etter Andre verdenskrig, og har gjort en stor innsats. Telemarkbataljonen ble satt inn på Balkan  på 1990- tallet, ved uroen både i Jugoslavia og i Kosovo. Om lag 10 000 norske soldater har tjenestegjort på Balkan.

Drakter som ble brukt på Balkan


Under ser vi bomber som ble brukt av F 16 jagerfly i 2011 I Libya da Gadaffi nektet å gå av. Da gav FN ordre om maktbruk. 130 norske soldater tok del.

Bomber fra Libyakonflikten

Under ser vi bilde av en panservogn som også blir brukt i dag. Vi ser inne i en NM 135 stormpanservogn.

Inne i vognen

Under ser vi "Litle boy" henge over huset. Det er en del av bomben som ble sprengt over Hiroshima i Japan 1945.

Bit av "Little boy"

Under ser vi eksempel på bomberom i den "kalde krigen". Da var frykten for bombing svært høg. Folk ble rådet til å lage seg bomberom under en trapp eller lignende.

Inne i et lite bomberom

Under ser vi AK 47 automatgevær, Kalashnikova. Videre ser vi et spionkamera med svær linse som ble bruk til å fotografere fra lange avstander. Spioner var særlig i sving i "den kalde krigen".

Automatgeværer
Spionkamera



Fortsettelse i morgen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar