tirsdag 7. april 2015

Påsketur i Oslo april 2015, del 3

Langfredag startet vi dagen med en god frokost, ute var sol og fint påskevær. Vi pratet om planene som var lagt for dagen.

Frokostbordet stod klart

Snart klar

To av oss skulle på omvisning i Operaen, den var bestilt til 12. 30, men vi skulle først spasere på operataket.  Da vi var på vei dit, stoppet vi et sted og studerte påskepynten.

Pyntet til påske

Utenfor Operaen står en statue av den kjente norske operasangerinnen Kirsten Flagstad som også var Operaens første sjef.

Ved statuen
 
Operaen ligger i Bjørvika innerst i Oslofjorden. Taket er av marmor og bygget skal minne om et isfjell som stiger opp fra fjorden.

Operaen i Oslo

Vi spaserte først på taket av Operaen. Bygningen har en samlet gulvflate på 38 500 kvadratmeter. Her har vi utmerket utsikt til både byen og fjorden.

Utsikt fra operataket

Utsikt mot Bjørvika

Fint på operataket

Vi gikk inn for omvisningen skulle snart starte. Foajeen er et stort åpnet rom avgrenset mot de indre områdene med en bølgende vegg i eik. Bygget har store vinduer mot byen og sjøen.

Fra foajeen

Vi la merke til påskepynten i foajeen, et gult piano.

Påskepynt

Så startet omvisningen. I starten fikk vi ta bilder, men da vi kom lenger inn i bygget var det ikke lov å ta bilder. Bygget er kledt med Carraramarmor både ute og inne.

Utsikt mot foajeen

Operaen har 1100 rom, vi skulle få se noen få av dem, men der var ikke lov å ta bilder, kun ute i gangene i starten, de var kledt med storartet trearbeid.

Fra gangene

I en av gangene

I operaen er som nevnt mange rom, vi var innom den store systuen der de laget kostymer, men ingen bilder hadde vi lov å ta. Jeg har sett en forestilling i Operaen for noen år siden da jeg så: Tosca. En opplevelse. Operaen har to store saler, en med sitteplass til 1350 personer, den andre har plass til 400.  Vi var innom en av dem, heldigvis fant jeg et bilde, her var forbudt å fotografere.

En av salene

Operaen ble åpnet i april 2008 med stor åpningsforestilling som ble overført i tv. Nå var omvisningen over, og vi gikk ut fra bygget. Operaen er tegnet av arkitektfirmaet Snøhetta, og de har fått mange priser for dette imponerende bygget. Operaen har for eksempel landets største sammenhengende glassflate rundt inngangen.

Ved inngangen til Operaen

Det var interessant både med spaserturen på taket av Operaen, og med omvisningen i bygget. Men nå var det behov for en pause og vi spaserte til Brugata. På Røde Mølle ble det kaffe, varm eplekake med is og fløtekrem. Vekta er satt vekk i påska.

Det smakte

Vi gikk tilbake til Waldemars hage, men snart kom flere fra familien for vi hadde planlagt spasertur langs Akerselva og på Grünerløkka. Været var fortsatt ypperlig.

Idyllisk langs Akerselva

Jammen har de startet å feste hengelås på brurekkverk her også. Det har jeg kun sett i land lenger nede på Kontinentet. Da har jeg sett brudepar som fester hengelås og kaster nøkkelen i elva. Nå er skikken kommet hit.

Hengelås
  Janis var også med på turen
Mer idyll langs elva

Vi spaserte en runde på Grünerløkka, et sjarmerende strøk. Janis møtte på noen søte små damer hun hilste på.

På Grünerløkka

Janis slår av en prat

Vi returnerte til Waldemars hage, for nå var det budt på påskemiddag for alle sammen. Det ble servert en god gryte med tilbehør, og sannelig min hatt lå det et påskeegg på hver tallerken. Senere ble det dessert. En av gjestene manglet, hun var blitt syk.

Middagsbordet er klar

Deilig dessert

Det ble en hyggelig kveld, og for meg et kjekt påskebesøk i hovedstaden, men nå var det på tide å komme seg hjem, og som vanlig er Stephen god å ha når det skal kjøres bil. Hermed takker jeg for et strålende opphold i Waldemars hage.

Flott kveld langfredag
 
I morgen oversyn over resten av påsken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar