tirsdag 8. mars 2016

Besøk i Gøteborg, mars 2016, del 2

Etter lunsj så vi oss rundt på Göta Plass som er Gøteborgs hovedplass. På en fontene står en statue av havguden Poseidon som beskytter sjømenn og fiskere.

Poseidon

Flere steder så vi de hadde utstilling av påskepynt, også av det mer uvanlige slaget. Vi passerte en svært lang kø som ventet på å få kjøpt pølser. Pølsene måtte være spesielt gode etter køen å dømme.

Spesiell påskepynt

Lang pølsekø

Vi kom til Vasa kirke. Det er en stor steinkirke som ble innviet Palmesøndag 1909. Kirken er i nyromantisk stil, men har noen innslag av jugend. Vi gikk inn, og særlig koret måtte beundres, det så ut som et stort maleri.

Vasa kirke

Koret som et stort maleri

Ved utgangen

Vasa kirke sett fra forsiden


Vi var nå i Vasaområdet der størstedelen av bebyggelsen er fra 1870- 1920. Vi var også innom Vasaparken som fikk sitt nåværende navn i 1900.

I Vasaområdet

Ved parken

Vi studerte hovedbygget til Universitetet. Gøteborgs Universitet er spredd på flere steder i byen. Gøteborg har 24 000 studenter og 5000 ansatte, og er et av de største universitetene i Nord Europa. De har 60 institutter innenfor de fleste vitenskapsområder. Hovedbygget ble innviet i 1907.

Hovedbygget
 Fine, gamle hus

Vi kom til Haga som er Gøteborgs eldste bydel. Her er originale bygg fra 1800- tallet. Dette var før arbeiderstrøk, og minnet litt om Grünerløkka i Oslo. Vi passerte Haga kirke, men gikk ikke inn. Noe måtte foregå i kirken, kanskje en konsert, for det var lang kø utenfor. Tviler på at det var gudstjeneste som gjorde at svenskene stod i kø.

Utenfor Haga kirke

Vi ruslet i Nygata som er Hagas hovedgate. Vi så på påskeutstilling, og store kaker med kanel som luktet godt. Mange typer butikker en kunne handle forskjellige ting.

Påskegodt

Fristende kaker

Utenfor en type butikk

Fra Haga området

Vi så opp til Skansen Kronan som er et forsvarsanlegg på Risåsberget, det er fra slutten av 1600- tallet. Det har også vært fengsel, men ble museum i starten på 1930- årene.

Skansen Kronan
 
 De var tid for pause som vi tok på et sted som het: Hemma hos. På veggene hang spesiell kunst, og på det lille spesialrommet var gatebilde fra gamle dager. Artig sted.

Spesiell kunst

 
 
 Bilde fra gamle dager
 Hemma hos

Vi spaserte gatelangs og passerte Fiskehallen som også kalles Fiskekirken fordi den ser ut som en kirke. Salgshallen stod ferdig i 1874. Her kan en kjøpe mye godt som kommer fra havet, men vi var ikke inn.

Fiskehallen

Ser ut som en kirke

På vår vandring kom vi forbi veggmalerier, og vi stoppet og pratet med en Fransk bulldog som stod ute og ventet på eieren. Vi gikk tilbake til Avenyen.

Veggmaleri

Fransk bulldog

Det begynte å bli mørkt i Gøteborg. Vi ble enige om å spise middag på en italiensk restaurant som het Teos Dolce Vita. Jeg liker svært godt italiensk mat, og denne restauranten hadde meget god mat.

På strøket
 

Restauranten

Vi hadde sett mye av Gøteborg denne første dagen, og mer skulle vi se neste dag. Nå skulle vi kose oss med den gode italienske maten.

Spagetti Bolognese

Del 3 i morgen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar