onsdag 16. mars 2016

Birkebeinerne, mars 2016

Jeg har lest og hørt en god del om filmen Birkebeinerne, og tirsdag dro jeg til Sandvika kino og så filmen. Regissør for denne filmen er Nils Gaup. Han har regissert flere filmer før, mest kjent er kanskje Veiviseren. Nils Gaup er født i Kautokeino i 1955, han er utdannet ved Statens Teater høgskole.

Nils Gaup

Maleriet av Birkebeinerne med den lille prinsen, malt av Knud Bergslien i 1869, kjenner de fleste av oss nordmenn. Maleriet viser birkebeinerne Torstein Skevla og Skjervald Skrukka. Filmen handler om den bragden de to birkebeinerne gjorde i 1204, Bragden som forandret Norges historie for alltid.

Maleriet

Torstein Skevla blir spilt av Jakob Oftebro som er kjent fra filmer som Max Manus. Han er født i Oslo 1986. Han kom inn på Statens Teaterskole i 2004 som en av tidenes yngste. Han spiller godt i filmen.

Jacob Oftebro
    
Kristofer Hivju spiller den andre birkebeineren Skjervald Skrukka. Han er født i Oslo i 1978, og er skuespiller, produsent og manusforfatter. Han har spilt i flere tv- serier. I denne filmen gjør han en god innsats som birkebeineren Skrukka.

Kristofer Hivju

Filmen er basert på denne sanne historien fra 1204. Da er det borgerkrig i Norge. Birkebeinerne som er fattige folk må gå i sko laget av never for å holde varmen. Fienden er Baglerne som får støtte fra danskene og den rike pavekirken. De regjerer på Østlandet og bruker våpen.

Fra filmen

Da kongen til Birkebeinerne dør, har han ingen arvinger, men så får de greie på at frillen hans Inga fra Varteig har en sønn med kongen, han er kalt opp etter faren sin som er Håkon Sverresson. Barnet har vokst opp hemmelig i Baglernes område. Nå må de to Birkebeinerne rømme med gutten.

Birkebeinerne som rømmer med prinsen


Torstein og Skjervald er de beste skiløperne av Birkebeinerne og nå går det oppetter dalsider og ned bratte dalsider så snøføyka står. Det var ikke særlig med skiutstyr de hadde den gangen. Baglerne er i helene på dem.

Fra filmen

   Det blir en dramatisk og livsfarlig flukt på ski over fjellet for å prøve å redde den lille prinsens liv. Men det er flere ganger så vidt det går. Det blir flere kamper på liv og død..

Flere nærkamper

Denne filmen viser en hending fra norsk historie som jeg syntes var interessant og iblant ganske nervepirrende for fienden er svært nær prinsen og redningsmennene. Men slik ble altså Norges historie endret i 1204.

Birkebeinerne som endret historien


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar