fredag 15. juli 2016

Om Kypros,juli 2016

Kypros er en øy og en republikk i Middelhavet.Øya er delt inn i en gresk del og en tyrkisk del. Den tyrkisk- kypriotiske delen er kun anerkjent av Tyrkia. Republikken Kypros er litt større enn Akershus fylke. Her er ca. 838 900 innbyggere. De kalles for kyprioter. Hovedstaden er sørlige delen av Nicosia. De har samme nasjonalsang som Hellas.

Kypros

De tidligste mennesker som bodde på øya skal være helt tilbake til 9000 før Kr. Her skal jeg ikke gå inn på gammel historie, men ta med at i 1974 ble det vold mellom greske og tyrkiske innbyggere. Da gikk tyrkiske militære i land  på den nordlige delen av øya. De ble der også etter våpenhvilen, øya ble delt. Det førte til at 200 000 greskkyprioter flyttet til sørlige delen, mens tyrkiske kyprioter flyttet nord til øya.Dette er fortsatt en tvist.

Flagget til republikken Kypros

 
Makarios født i 1913, var erkebiskop av Kypros fra 1950 til 1977. Han var med i forhandlingene om selvstendighet på Kypros i 1959, og ble valgt til president samme år. Makarios ble gjenvalgt i 1968 og i 1974. Etter flere mislykkede kuppforsøk ble han avsatt i juni 1974, men gjeninnsatt i desember samme år.  

Erkebiskop Makarios



I dag er det Nikos Anastasiades som er president. Han ble født i 1945 og er advokat av yrke. Han har vært president i republikken Kypros siden 2013. Republikken Kypros kontrollerer 2/3 deler av øya. Mesteparten av innbyggerne her snakker gresk. De har tette bånd med Hellas, og er medlem i EU.

Presidenten i republikken Kypros


   Kypros er den tredje største øya i Middelhavet og er et populært feriested også for nordmenn. Jeg har kun besøkt Kypros en gang. det var en ferie i august 1988. Hotellet vi bodde på lå ved en strand i gangavstand fra Ayia Napa.

Bademuligheter

Vi var på flere utflukter, en dag på en som het: Liten fjelltur. Det er to fjellkjeder på Kypros. Troodos, og den mindre som heter Kyreniafjellene. På turen besøkte vi et nonnekloster, og så da en nonne som malte ikoner. Det var 5- års ventetid for å få malt en ikon.

Nonnen som malte

På denne turen besøkte vi også landsbyen Pano. Kvinnene satt ute ved landsbygaten og arbeidet med  forskjellig håndarbeid.

Kvinnene i arbeid

En dag var vi på tur til hovedstaden Nicosia, da så vi statuen av Makarios utenfor Erkebiskoppalasset,
 Vi så også Frihetsmonumentet.

Statuen av Makarios

Frihetsmonumentet

Vi var også i Phapos der vi blant annet spaserte ved havna, Her ruslet også apostelen Paulus rundt, det står i Ap.gj. 13, 1-14. På veien tilbake var vi innom stranda der det sies kjærlighetsgudinnen Afrodite steg opp av havet. Der, sa guiden, vil dere finne hjerteformede steiner. Og jammen hadde hun rett, vi fant flere, to av dem har jeg i steinsamlingen min.

Her var også Paulus

Vi  fant steiner formet
som hjerter

Det var en spennende tur til Kypros. Vi så mye i løpet av ferien. Iblant ruslet vi inn til Ayia Napa, og da spiste vi et eller annet måltid der. På bildet under er det lunsj på en taverna. Men som nevnt har det blitt bare med dette besøket.

På taverna i Ayia Napa, Kypros



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar