fredag 1. juli 2016

Om Marilyn Monroe, en av de gamle, store, del 1, juli 2016

I serien om gamle storheter i Hollywood skal jeg nå skrive om Marilyn Monroe, en av de store.

Marilyn Monroe

Marilyn er amerikansk, født i 1926, da som Norma Jeane Mortenson. Hun vokste opp i fosterhjem mesteparten av barndommen. Det sies at faren var norsk, men det er ikke bekreftet.

Marilyn som barn

Hun var bare 16 år da hun giftet seg med James Dougherty. Da James var i den amerikanske handelsflåte under Andre verdenskrigen, flyttet Marilyn inn hos svigerforeldrene.

Marilyn og James

Marilyn startet å jobbe på fabrikk, hun sprayet flydeler, samt inspiserte fallskjermer. En dag kom en fotograf og skulle ta bilder i fabrikken, da så han Marilyn og tok bilder av henne også.

Marilyn på fabrikken
  
Nå ble hun oppdaget og fikk oppdrag som modell. Marilyn søkte skilsmisse fra James og satset som modell. Der rådet de henne til å bleke håret og få rettet ut krøllene.

Som modell

I 1946 startet hun å bruke artistnavnet Marilyn Monroe,men endret det ikke offisielt før ti år senere. Hun fikk sin første filmkontrakt i 1948, men det var kun små roller. Som for eksempel i filmen: Asfaltgjengen. Det var i 1950, og hun spiller mot Sterling Hayden.

Fra Asfaltgjengen

I 1950 spilte hun også en liten rolle i filmen: Alt om Eva. Her spilte hun mot Bette Davis. Filmen fikk flere Oscar.

I filmen: Alt om Eva

Marilyn var også med i filmen: Gift med en millionær. I denne komedien fra 1953 spiller blant andre Lauren Bacall og Betty Grable.

Fra: Gift med en millionær


I mars 1952 dukket det opp nakenbilder av Marilyn, de var tatt i 1949 til en pinupkalender, det ble nesten skandale. Nå dukket hun opp på første siden av magasinet LIFE. Tittelen var: Den største snakkisen i Hollywood. Senere var hun mange ganger på forsiden til det kjente magasinet.

På forsiden av Life

Marilyn Monroe ble en av de mest populære stjernene i Hollywood,og fikk også kjendisstatus da hun giftet seg i San Francisco med baseballspilleren Joe DiMaggio i januar, de ble skilt i oktober. Joe var fryktelig sjalu.

Brudebilde

Marilyn og Joe

Gjennombruddet til Marilyn kom i filmen: Niagara, en film fra 1953. her spiller hun mot Joseph Cotten. Filmen fikk gode kritikker. Under kommer tre bilder fra filmen

Marilyn i Niagara

Sammen med Joseph Cotton
Marilyns gjennombrudd

Del 2 kommer i morgen.

 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar