tirsdag 19. juli 2016

Rita Hayworth, en av de store, del 1, juli 2016

Rita Hayworth var en av de gamle, lysende stjernene på Hollywoods filmstjernehimmel. Hun ble berømt rundt 1940- årene.

Rita Hayworth

Rita ble født i Brooklyn i 1918, da som Margarita Carmen Cansino. Hennes far hadde utvandret fra Spania. Både han og hans far var dansere, og alt som 12- åring opptrådte Margarita sammen med sin far. På en slik opptreden ble hun oppdaget av sjefen for et filmselskap som var blant publikum.

Margarita

Nå skiftet hun navn til Rita Hayworth. Hun hadde i starten små roller i filmer, berømmelsen kom i 1940- årene, og under Andre verdenskrig var hun den mest populære pin- up girl for soldatene.

Populær dame
  
Her skal nevnes noen eksempler på filmer. I 1942 spilte hun i en film med Fred Astaire. Den het: You Were Never Lovlier. Den handler om en argentinsk familie som hadde tre døtrer. Det vanlige mønster var at eldste datteren giftet seg først osv. Fred og Rita var to glimrende dansere.

Fred og Rita
Fra filmen

Filmen Gilda ble spilt inn i 1946. Da spilte Rita mot Glenn Ford. Det var et skikkelig sjalusidrama, har jeg lest. Jeg har ikke sett noen av filmene som blir nevnt, men det er sikkert flotte dansefilmer.

Fra filmen Gilda

Sammen med Glenn Ford


I 1947 spilte Rita Hayworth sammen med Orson Welles i filmen: The lady from Shanghai. Bildet under er fra filmen.

Rita og Orson

I 1953 spilte Rita i filmen: Salome. Det er om en bibelsk fortelling. Den mannlige hovedrollen ble spilt av Stewart Granger.

Rita som Salome

Rita og Stewart Granger
  
Rita spiller mot Frank Sinatra i filmen Pal Joey. Filmen ble spilt inn i 1957. I den filmen er selvsagt mye sang og musikk siden Frank Sinatra er med. Pal Joey er en musical.

Frank og Rita

Filmplakaten

 Del 2 kommer i morgen, den er om de fem ektemennene og Rita.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar