lørdag 2. juli 2016

Om Marilyn Monroe, del 2, juli 2016

Jeg må først starte med at da Marilyn Monroe sin modellkarriere tok av, bodde hun to år på Roosevelt hotell i Hollywood. Da vi var på ferie i USA i 2012, bodde vi på dette hotellet, og satt flere ganger ved bassenget der Marilyn ofte poserte, og vi så hvor hennes værelser lå. Men stupebrettet som vises på bildet under var tatt bort.

Fra Roosevelt

Marilyn Monroe ble rost for sitt komiske talent. Slik som for eksempel i: Gresskar i nød. Filmen er en romantisk komedie. Det handler om en mann som har sendt kona avsted på ferie, mens han er igjen i New York. Så startet livet. Hovedrollene har Marilyn Monroe og Tom Ewell. Oppstusset om dette bildet sies at den sjalu ektemannen Joe DiMaggio ble rasende og var dråpen som førte til skilsmissen noen måneder etter at de ble gift.
    
Fra Gresskar i nød

Marilyn Monroe likte ikke at hun alltid måtte spille "den dumme blondinen", så hun startet sitt eget produksjonsselskap. Hun giftet seg i 1956 med Henry Miller. Han var forfatter og dramatiker. Det ekteskapet varte til 1961.

Gift med Henry Miller

Monroe og Miller

I 1956 spilte hun i dramafilmen: Bus stop. Her spiller hun hovedrollen sammen med Don Murray, og Arthur O`Connel. Marilyn ble rost for sitt spill og ble nominert til Golden Globe.

Fra Bus stop

Monroe og O`Connel

Prisen Golden Globe fikk Marilyn i 1959 for sitt spill i den amerikanske, romantiske komedien: Noen har det hett. Her spiller hun sammen med Tony Curtis og Jack Lemmon. Filmen handler om to mannlige musikere som må kle seg ut som kvinner for å unnslippe mafiaen. Filmen er i ettertid regnet som en av tidenes beste komedier.

Noen har det hett

De to mannlige musikerne


På slutten av karieren ble Marilyn plaget av sykdom og beskyldt for å være vanskelig å samarbeide med. Hun ble avhengig av både piller og alkohol, og hadde også psykiske problemer, noe som lå i familien på morsiden.

Marilyn

Marilyn Monroe ble funnet død i sitt hjem grytidlig om morgenen 5. august 1962. Hun ble kun 36 år. Dødsårsaken ble satt til: Sannsynlig selvmord. Bildet under er tatt noen uker før hun døde.

 Marilyn

Det har gått mange rykter om Marilyn Monroes død. Hun ble også knyttet til president John F. Kennedy og broren justisminister Robert Kennedy. Men jeg skal ikke gjenta hva de ryktene går ut på. Marilyn Monroe ble i 1999 kåret til tidenes sjette største kvinnelige filmlegende, av Det amerikanske filminstituttet.

Stor filmlegende

Da hennes første ektemann James Dougherty hørte om dødsfallet sa han til sin kone: Be en bønn. Norma Jeane er død. Hennes andre ektemann Joe DiMaggio var med på å arrangere begravelsen. Og i 20 år etter hennes død fikk han ukentlig levert roser på graven hennes. En filmlegende var borte.

En filmlegende



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar