tirsdag 23. januar 2018

Kronprinsesse Märtha av Norge, januar 2018

Jeg kom over et bilde av kronprinsesse Märtha, et bilde som viser en vakker kvinne. Dessverre ble hun ikke dronning av Norge. Jeg visste hun var svensk prinsesse, men undersøkte litt mer om hennes familie og videre liv.

Kronprinsesse Märtha

Hun ble født som svensk prinsesse i Stockholm i 1901. Hennes foreldre var prins Carl og den danske prinsesse Ingeborg. De var søskenbarn. Den lille prinsessen fikk mange navn: Märtha Sofia Lovisa Dagmar Thyra. Märtha vokste opp sammen med to søstrer.

Ingeborg og døtrene
 
Hennes far var prins Carl av Sverige, hertug av Västergötland. Han var yrkesmilitær, og populært kalt Den blå prinsen, det kom av hans lyseblå uniform. Hennes mor Ingeborg var dansk prinsesse.

Märthas foreldre

Prinsesse Märtha gikk på en egen "Prinsesseskole", senere lærte hun om kjøkken, hjem, barnepleie og søm. Hun ble senere idealet på den perfekte hustru og mor.

Ung dame


Prinsesse Märtha og den norske Kronprins Olav hadde et godt øye til hverandre, enda de også var søskenbarn. De forlovet seg hemmelig i Amsterdam da det var OL der i 1928, men det ble offentlig i 1939.

Olav og Märtha
Forelsket par

Så ble det bryllup i Oslo Domkirke i 1929. Det ble stor stas, for det hadde ikke vært kongelig bryllup i Norge på 340 år. Kronprinsesse Märtha ble svært populær i Norge, for hun var utadvendt, smilende, og hadde god humoristisk sans. De fikk etter hvert 3 barn. Først prinsesse Ragnhild i 1930, så prinsesse Astrid i 1932, og prins Harald i 1937.

Brudeparet


Kronprinsparet og barna

Så kom Andre verdenskrig, og da tyskerne kom og skulle okkupere Norge, måtte kongefamilien rømme. Kronprinsesse Märtha dro først gjennom Norge, så til Sverige, til slutt over til USA. Kongen og kronprinsen dro til England.

I USA 1945

I 1939 hadde kronprinsparet vært på besøk i USA og var blitt gode venner med presidentparet, Franklin D. Roosevelt og Eleanor. Nå hjalp presidenten å finne et sted kronprinsessen og barna kunne bo, og det ble Pooks Hill utenfor Washington DC. Kronprinsesse Martha gjorde en stor innsats i USA for å hjelpe det okkuperte Norge. Det er ingen hemmelighet at president Roosevelt hadde et godt øye til den vakre kronprinsessen av Norge.

Pooks Hill

Märtha arbeidet for
Norges interesser i USA

 
Presidenten beundret Märtha


Endelig kom freden også til Norge i 1945, og den norske kongefamilien kunne komme hjem. Kronprinsesse Märtha reiste rundt i Norge sammen med Kronprins Olav, samt gjorde andre plikter for kongehuset, og hun var godt likt blant folket.

Hjemkomsten i 1945

Kronprinsparet i 1950

Kronprinsessen var ikke noe friluftsmenneske, men glad i kunst , og var en kulturperson. Hun drev litt med porselensmaling. Hun var dessverre plaget av sykdom, og noe av de siste hun fikk med seg var sønnen prins Haralds konfirmasjon.

Familiebilde

Kronprinsesse Märtha ble verre, og døde på Rikshospitalet i april 1954. Hun var kun 54 år gammel. Det var selvsagt til stor sorg for familien, og hele Norge sørget over sin kronprinsesse Märtha.

Hun døde altfor ung

 

 






 
 

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar