tirsdag 9. januar 2018

Om stumfilm, januar 2018

Jeg kom over en tekst om stumfilm, og lurte på hvordan folk kunne sitte i lange stunder og se en film uten en lyd, bare den som personen laget som satt og hamret på et piano, orgel, eller ved flottere anledninger av orkester. Men dette var jo av tekniske grunner, man var ikke kommet lenger i filmens verden. Det var ikke mulig med skikkelig lydfilm før i slutten av 1920- årene. Stumfilmen kan man si utgjør de første 20- 30- årene av filmhistorien. En stor stumfilmstjerne var Rudolf Valentino.

Stor stjerne


Rudolf Valentino ble født i 1895, han var italiensk- amerikansk skuespiller. Han fikk tilnavnet: Den store elskeren. Han var det første virkelige mannlige sex-symbol i filmhistorien. Hans mest kjente film ble Sheiken, som kom i 1926, og ble en stor suksess den gangen. Men Valentino døde ung, kun 31 år gammel av komplikasjoner med en sykdom i 1926.  

Sheiken


Plakaten


Lillian Gish ble en stor stjerne i stumfilm. Hun ble født i 1893 i Ohio, USA. Men hun fortsatte i lydfilmen når den kom, og hadde en av de lengste skuespillerkarrierene generelt fra 1912- 1987.
Jeg må tilstå at jeg aldri har hørt om henne. Hun spilte blant annet i stumfilmen: The Scarlet letter, basert på en bok av samme navn.

Stumfilmstjerne
Lillian Gish

Plakat



Privatbilde fra 1973

En annen stor mannlig filmstjerne i stumfilmens verden var John Gilbert. Han ble født i Utah, USA i 1899. Men han døde også ung, i 1936, kun 36 år gammel.

John Gilbert

Her med Greta Garbo

Charles Chaplin var en stor filmskaper i stumfilmens beste år. Chaplin ble født i London i 1899. Han var skuespiller, og på turne i USA, møtte han en filmprodusent, og begynte å filme i 1914. Chaplin utformet den komiske figuren Charlie som ble en stor suksess. Den store langfilmen kom i 1920 og het: Småen. Men da lydfilmen kom, så ikke Chaplin på den som en velsignelse. Men han var en av dem som fortsatte med lydfilm. Han døde i 1977.

Charles Chaplin

Figuren Charlie
Suksess med Charlie

En annen stor stjerne som startet som i stumfilm var Greta Garbo, født i Sverige i 1905, men bosatt i USA fra 1925. Hun startet med stumfilm, men var en av dem som også ble stor stjerne i lydfilmen. Det var ikke alle i stumfilm som passet inn i lydfilmen. For mange ble det et punktum i filmens verden. 

Greta Garbo gikk
videre til lydfilmen
 



 




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar