fredag 26. januar 2018

Lille Eiolf, på teater januar 2018

Onsdag kveld var jeg på teater i Oslo og så forestillingen Lille Eiolf. Billetten var en av julegavene jeg fikk. Først møtte jeg to andre fra familien på Grand Café, før vi spaserte til Nationaltheatret som ligger rett bortenfor. Forestillingen skulle starte 19.30.

På grand Café

Før forestillingen startet, gikk vi gjennom gangene opp en trapp og tok heisen  til 4. etasje, for stykket skulle vises på Amfiscenen som er der.

Fint i teateret

Lille Eiolf er skrevet av Henrik Ibsen og gitt ut i 1894. Premieren var i Berlin på Deutsches  Theater i januar 1895. Hendingene i stykket foregår i halvtannet  døgn på eiendommen til ekteparet Rita og Alfreds Allmers eiendom. De har en halvveis lam sønn Eiolf på 9 år. Ekteparet var så opptatt av hverandre at de var uoppmerksomme mot gutten, det førte til et fall da Eiolf var liten. Dette førte til stor skyldfølelse hos foreldrene. 

Henrik Ibsen

Vi satt klare da stykket startet. Scenen så enkel ut med få ting på scenen. Hovedrollen som Alfred   spilles av Kåre Conradi som er født i Asker i 1972. Han er utdannet på Statens Teaterhøgskole i Oslo, og ved London Academy of Music and Dramatic Art i London.

Enkel scene

Kåre Conradi

Rollen som Rita hans kone, spilles av Pia Tjelta født i 1977 i Stavanger. Hun startet sin karriere på 1990- tallet, og debuterte på film i 2001.

Pia Tjelta

"Halvsøsteren" til Alfred, Asta, spilles av Marian Saastad Ottesen født i 1975 i Bergen, men vokste opp i Florø, og i Skien, der hun også gikk på Teaterskole.

Marian Saastad Ottesen

Rollen som Borgheim spilles av John Emil Jørgensrud som er utdannet som skuespiller ved Statens Kunsthøgskole i Oslo. Han har også vært vokalist i et band, og skriver tekster.

Jon Emil Jørgensrud

Da Eyolf drukner blir det krise mellom foreldrene, men de vil holde sammen likevel og vil starte et nytt liv med å hjelpe stedets fattige barn. Krisen fører til sosial samvittighet. Lille Eyolf blir spilt av to gutter som bytter på ettersom jeg forstår. Men hovedrollene er nevnt og de gjorde en god innsats. I flere av avisene har kritikerne gitt 5 i terningkast. Og da forestillingen var over, fikk de fortjent stor applaus. En spesiell oppsetning med musikk iblant, og noen effekter på slutten.   

Ekteparet i forestillingen


Forestillingen varte i 1,5 time uten pause, og jeg var fornøyd med oppsetningen. En kjekk julegave. Det var kveld og mørkt da vi gikk fra teateret, så ble det buss hjem.

Nasjonalteateret i mørke
  





Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar