lørdag 6. januar 2018

Leonardo da Vinci

I dag vil jeg skrive om Leonardo da Vinci, en av verdens største begavelser i europeisk kultur. De som i dag driver med IQ- målinger anslår da Vinci til å ha en IQ på 220. Denne mannen kunne det meste. Han var blant annet maler, bildehogger, arkitekt, ingeniør, oppfinner, og vitenskapsmann. Andre studerer i årevis for å bli en av delene.

 Leonardo da Vinci, selvportrett


Leonardo da Vinci ble født i 1452 i landsbyen Vinci nær Firenze. Han var sønn til en bondejente og en velstående notar, men de ble aldri gift. Det var vel under notarens stand. Leonardo viste tidlig uvanlige evner. Han var blant annet svært flink til å tegne, og hadde talent for musikk.

Barndomshjemmet

Om hans første år vet en lite om, men da faren forstod at sønnen var svært evnerik, hjalp han sønnen. De dro til Firenze ca. 1466, og faren fikk Leonardo i lære hos en kjent kunstner. Under ser vi en av Leonardos tidligste tegninger.

Tidlig tegning 

I 1482 elle 1483 dro da Vinci til Milano. Han var tilkalt for å være arkitekt for et festningsprosjekt. Da Vinci er også kjent for sine studier av menneskekroppens proporsjoner. Under er en kjent skisse laget av geniet. Så et portrett av Leonardo da Vinci laget av Francesco Metzi. 

Kjent skisse

Portrett av Leonardo

Leonardo studerte fuglene sin måte når de fløy, og fikk ideen til å  tegne en flygemaskin. Han skisserte flere, men fikk det aldri slik han tenkte. Kunstneren var langt foran sin tid. Geniet var en kjekk ung mann, men så opptatt med ideene sine at han fikk seg aldri en kjæreste.

Skisse av flygemaskin

Leonardo en kjekk ung mann

Da Vinci sa at hans kunnskap ble nådd gjennom eksperimentering og erfaring, ikke gjennom ord. Kanskje er han mest kjent som maler. Et av verdens mest kjente malerier finner vi i Milano. Det er ikke så lenge siden jeg stod og beundret det da jeg var i Milano og besøkte matsalen i et tidligere kloster. Maleriet heter: Den siste Nattverd.

Berømt maleri 


Leonardo da Vinci var også interessert i et psykologisk og vitenskapelig forskningsområde. Han var interessert i sjelens tilstand til et menneske sin innflytelse på ansiktsuttrykket. Leonardo la mindre vekt på farger enn formen. Noen år etter han malte Nattverden, malte han det verdensberømte: Mona Lisa. Før det, ca. 1482 malte han: Madonna i grotten. Men det mest berømte er det oljemaleriet som han malte etter 1503, Mona Lisa. Det henger i Louvre i Paris.

Madonna i grotten


Verdenskjent maleri

Leonardo da Vinci er uten tvil et av de største geni verden har sett. Han hadde ikke bare ett felt, men mange, og skissene hans viser han var langt foran sin tid. Leonardo døde i Frankrike i 1519. Under ser vi et maleri av geniet.

Leonardo da Vinci




Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar