mandag 11. juni 2018

Lørdag grill, søndag: Peer Gynt

Det ble en aktiv helg i flott vær. Lørdag ble det grill fjerde helgen på rad. Blomster pyntet opp mat ble grillet.

På grillparty
Fine blomster

De som kunne møtte og det ble igjen en hyggelig grillaften. Været var fortsatt varmt, det hadde vart i en måned nå. Som vanlig hyggelig med grill.

Gjest
Grillsjefen

God grillmat

Søndag møtte vi ved Karpedammen ved Akershus Festning i Oslo. Vi skulle se det verdenskjente teaterstykket Peer Gynt av Henrik Ibsen. Egentlig skrevet som et dramatisk dikt på rim, det siste Ibsen skrev på rim. Dikteposet inneholder psykologi og symbolikk. Ibsen skrev det i Italia, i Roma, på Ischia, og i Sorrento. Det kom ut i København i 1867.

Henrik Ibsen

Vi inntok våre plasser på en tribune foran scenen, omgivelsene var den grønne naturen ved Akershus Festning, og strålende vær. Forestillingen åpnet med musikk spilt av Forsvarets Stabsmusikkorps. Denne versjonen av Peer Gynt er ved Svein Sturla Hungnes som selv har spilt Peer Gynt mange ganger på Nationaltheateret. En stram kar i uniform ønsket publikum velkommen.

Fra Scenen 
Stram kar

Så startet forestillingen i en spesiell versjon. Storlyveren  Peer Gynt ble spilt av Hans Marius Hoff Mittet, og alt startet i en moderne versjon.

Peer Gynt er i gang

Det sies at Henrik Ibsen brukte sin egen familie som modeller for noen av scenefigurene. Mor Åse som her spilles av Lise Fjellstad, skal han ha brukt sin mor som modell. Utviklingen i stykket gikk sin gang, seterjentene kom på scenen.

Seterjentene

Mor Åse

Tonene var lett gjenkjennelige da de spilte musikken av Edvard Grieg, som for eksempel da vi kom til opptrinnet i Dovregubbens Hall. Det var mange dansere og korister som piffet opp forestillingen, og moderne effekter med røyk opp fra vannet for eksempel.


Dansere

Vi fikk se livet til Peer Gynt som løy seg gjennom livet, jenter lå igjen her og der, for Peer var også en sjarmør. I forestillingen spilte blant andre Karoline Krüger og Silvia Moi. Det var en spesiell framsyning og jeg syntes programlederen i åpningsdelen gjorde en spesielt god innsats. Det var en forestilling verd å se.

Fra stykket
Peer og mor Åse


Skuespillerne takker
Fra Karpedammen


 


   


 
 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar