lørdag 23. juni 2018

Soldatenes Vera Lynn, juni 2018

Jeg leste nettopp om sangerinnen Vera Lynn, og det hun betydde for mange allierte soldater under Andre verdenskrig.

Vera Lynn

Vi starter med begynnelsen. Vera Lynn ble født i London i 1917, hennes far var rørlegger. Hun startet å synge bare 7 år gammel, og tok sin bestemors etternavn, Lynn.

Vera

Hun sluttet skolen da hun var 14 år og startet å arbeide i fabrikk, men etter noen uker ville hun tilbake og synge i klubber der hun opptrådte i 1930- årene. Men i 1937 var hun vokalist i Ambrose Orchestra.

Sangerinnen

  I 1941 giftet hun seg med Harry Lewis som spilte klarinett og saksofon i orkesteret hun var vokalist. Paret fikk en datter sammen.

Paret

 Med datteren

Så kom Andre verdenskrig og Vera Lynn fikk sitt eget radioshow i 1941, det het: Kjærlig. Her sang hun de sangene som var mest etterspurt av soldatene. I programmet ble det også sendt meldinger. Jeg går ut ifra at de var kodet.

Krigen kom

Hun sang kjente sanger som: We´ll Meet Again, og There´ll Always Be in England. Hun sang for de engelske troppene og ble enormt populær.

Vera Lynn

Sang for troppene

 Hun spilte også i film, og hun skrev flere av sangene selv. Hun ble kalt : The Forces´ Sweetheart.
Hun reiste til flere steder for å synge for soldatene.

Sang for soldater
Hun ble et viktig 
symbol

Hun gjorde over 1100 plateinnspillinger. Blant andre sang hun: The White Cliffs of Dover, og Auf Wiedersehn Sweetheart. Hun var mektig populær.

Populær artist

Vera Lynn var fortsatt populær etter krigen, og var med i tv og radio både i Storbritannia og USA. I 1952 ble hun den første britiske artist som toppet USAs toppliste. Det var med singelen Auf Wieder sehen Sweetheart.

Populær


I 1967 spilte hun inn sangen: Det gjør vondt å si farvel. Den føk med en gang til topps. Vera Lynn fikk flere utmerkelser. Og hun gjorde mye veldedig arbeid. Hun ble oppnevnt til Dame Comander av Order of Britich Empire. Dermed rett til å sette Dame foran navnet.

Flere utmerkelser

Populær

I 2009 ble hun den eldste artist som toppet den britiske albumlisten med: We´ll Meet Again. The Very Best of Vera Lynn. Hun var da 92 år gammel.

Litt av en sangerinne
Verd å minnes som her

Da hun fylte 100 år, fikk hun gitt ut albumet: 100 år. Vera Lynn døde i hjemmet sitt i Sussex i England i 1975. Hun ble 101 år. En stor artist med en flott stemme var borte.

Litt av ei dame
   

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar