fredag 29. april 2022

Hovedsteder del 12. 29. 4- 22

Først vil jeg ta med hovedstaden i India, der var vi på rundreise for en god del år siden, og startet først i hovedstaden New Delhi. Da var vi på utflukt rundt om og så byen. Vi startet med India Gate, det er et  minnesmerke over indiske soldater som falt under Første verdenskrig. Vi besøkte også minneparken over Mahatma Gandhi. Parken het Raj Ghat. Vi måtte gå rundt der på strømpelesten, det var forbudt å gå rundt der i sko. Vi besøkte et par tempel, bildet her er fra hindutempelet Birla Mandir. 

India Gate minnesmerke


Fra minneparken over Gandhi


Hindutempelet Birla Mandir


Vi ble også syklet rundt i rickshaw gjennom de trange basargatene. Det var litt av en opplevelse. Da måtte vi holde oss fast, men jeg klarte å ta et bilde av paret i vogna foran oss. Der var et mylder uten like, men artig. Vi så også Indias største moské, Jama Masjid, 14 % av folket i India er muslimer. Det var ikke tak over bønneplassen som kunne romme 25 000 muslimer. Samme dag vi dro videre fra hovedstaden så vi Qutb Minar, det er den eldste bevarte moské i India, og er fra 1192.

Full fart i Basargatene
Største moskeen

Ved den eldste moskeen

I 2017 var jeg på reise på Balkan, og besøkte da også Makedonia. Først hovedstaden Skopje. Der er Moder Theresa født, hun er verdenskjent for sitt arbeid for fattige, særlig i India. Vi besøkte museet om henne som levde fra 1910 til 1997. Det var et fint glassmaleri av henne inne på museet. Skopje er kjent for sine statuer overalt, på torget på bruer og ellers der det var plass til en statue.

Moder Theresa

Statuen på torget

 Statuer på sidene av brua

Vi besøkte gamlebyen, og de muslimske kvarterene, Old Bazar, der var husa små og stod tett. Der var moskeer også. Det var flere bruer i byen, og på en av dem var god utsikt til den gamle, tyrkiske stein brua fra 1909.

Fra gamlebyen

En av moskeene

Utsikt til steinbrua

På cruiset i Persiabukta i 2020, var vi også i havn i Abu Dhabi, og der var vi på utflukt for å se byen. Første stopp ble ved den storslagne moskeen Sheikh Zayed Grand Mosque. Det er den største moskeen i landet, og kan romme 41 000 personer. Den har fire minareter, og 82 kupler i forskjellige størrelser. Den er bygd i marmor. Moskeen ble bygd mellom 1996 og 2007. Den lå som en åpenbaring og speilet seg i vannet foran  Abu Dhabi er en flott by. Jeg beundret rundkjøringen som var pyntet med blomster.

Moskeen

En fra reisegruppen i bybildet


Fra en rundkjøring

Fra havneområdet var utsikt bort til de digre palasset til herskeren her. Adu Dhabi er hovedstad til 7 sjeike-dømmer som samlet er De forente arabiske emirater. Jeg syntes det var en svært fin hovedstad.
Så tilbake til skipet, besøket her var over.

Utsikt til herskerens palass


Fin by Abu Dhabi

I Abu Dhabi

Siste hovedstaden jeg tar med er Moskva. Jeg var i tvil om jeg skulle ta med den, siden jeg er forferdet over det som skjer i Ukraina. Jeg besøkte Russland i 2010, og da var alt vel. Vi var på rundtur i byen, jeg syntes det vare en staselig by. Nå har jeg en ekkel følelse når jeg tenker på hvilken vanvittige beslutninger som blir tatt der. Jeg lurer på om brudeparet jeg så på brua over Moskvaelva er enig i det som skjer i Ukraina. En dag vi var der regnet det, og da besøkte vi det kjente GUM komplekset med masse forretninger. Så dro vi videre i landet. 

Utsikt mot Moskva

På kjøretur langs Kreml

Er de enige i det som skjer????


Inne i GUM





  





 



Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar