torsdag 28. november 2013

Tradisjonsmat, 2013

Alle har vi tradisjonsmat vi er vokst opp med, men så setter vi etter hvert vårt eget preg på opp-skriftene. Ta for eksempel kjøttsuppe, som vi på Sunnmøre kalte Brennsnut. I de siste åra har jeg kommet til en vri jeg synes funker godt, og i går laget jeg oppi en stor gryte. Først  fram med kjøtt-bein og røtter.

Det første som skal i panna

Jeg hadde 5 l vann i panna, og la i fire kjøttbein, pluss sellerirot, persillerot og pepperrot, samt salt. Jeg delte de tynne røttene i to, og den største i tre. Dette skal koke helst i rundt 3 timer. Men i starten hadde jeg også i et stykke storfekjøtt. Kan sjølsagt bruke fårekjøtt. Kjøttet tok jeg opp etter vel en time. Men det andre kokte videre.

Et bra stykke storfekjøtt


Denne starten på Brennsnuten har jeg begynt med siste åra etter råd fra eldstemann i barneflokken. Han sa at dette kurerte alt fra gruff til influensa I alle fall er det en rett full av vitaminer.

Ny vri

   
Mens dette kokte, gjorde jeg klar grønnsakene som skulle i. Først kålrot, hodekål, gulerøtter, poteter, blomkål, broccoli. Jeg er ikke så glad i erter, men en pose gulertesuppe går bra.

Grønnsaker

 Etter tre timer tok jeg ut kjøttbeina og røttene som hadde kokt så lenge. Nå hadde jeg i oppkutta kålrot, hodekål, gulerøtter, blomkål, broccoli og poteter. Jeg brukte alt på bildet ovenfor, men ikke hele kålrabien og heller ikke hele kålhodet. Så i med spinat, 4 stilker av stangsellerien, og 2 løk. Kuttet de sjølsagt i biter. Hadde også i to buljongterninger for sikkerhets skyld. Så mer salt, pepper, provence- og piffikrydder. Men her har en i etter smak og behag.

Mer godt i

   
Dette koker ca. 30 min. Siste 10- 12 minutter koker jeg med litt makaroni og 5 kylling/ kalkun- pølser i biter, samt har i det oppdelte, ferdigkokte kjøttet.   

Ha i det siste


Jeg fikk middagsgjest fra familien, og hun hadde influensa, men hun ble stadig bedre under måltidet. Dette er som nevnt Brennsnut, men denne vrien kan snart gå under navnet Rigmors supersuppe.
Jeg bruker å lage mye, slik som i går, og det ble mange beger med Brennsnut å fryse. Store beger til middag, og mindre beger til lunsj. Ypperlig rett til å frysing.

Kjempegod suppe



      

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar