tirsdag 14. januar 2014

Helsinki, del 2

Vi spaserte videre på en bru over kanalen og til bydelen Kallio. Før var dette et arbeiderstrøk, men er nå blitt trendy. I brua var godt å se kulehull som stammer fra både borgerkrigen og 2. verdenskrig.

På brua

Merker etter kulene

På bildet under ser vi de grønne trikkene som en stadig så kjøre rundt i gatene i Helsinki. Som nevnt het byen Helsingfors, og den ble grunnlagt av kong Gustav Vasa i 1550. Formålet var at byen skulle være rival til hansabyen Tallinn. Helsinki er den eneste finske byen som har undergrunnsbane og trikker, i tillegg til bussene.

Trikken

Vi passerte Paasivuori- park og der står statuen av Bokserne som er fra 1932. Som nevnt var området før et arbeiderstrøk, og i bakgrunnen på bildet ser vi Arbeidernes hus.

Bokserne

  Nå kom vi til Markedshallen som ble åpnet i 1887. Om sommeren er det også mange boder utenfor.

Markedshallen

Vi spaserte rundt i hallen blant alle bodene. Her kunne en velge og vrake i ferskvarer som kjøtt og fisk, samt et stort tilbud av andre ting. Det er over 60 boder i hallen.

Mye å velge i

Vi så i Kallio- katedralen, et solid byggverk i grå granitt. Den er bygget i nasjonalromantisk stil, og i jugendstil. Katedralen stod ferdig i 1916. Den måtte vi besøke.

Katedralen

Vi gikk inn og satt der en liten stund, for organisten spilte. Det var musikk av Sibelius som er Finlands store komponist. Vi hørte på musikken og studerte innredningen i Katedralen.

I bakgrunnen orgelet

 Fin innredning

Da vi kom ut, og litt nedover fra kirka kom en eldre dame med hund. Hunden ble litt vill da han så oss og ville hoppe opp på oss. Damen ville gjerne prate og fortalte at hunden var 6 måneder. På spørsmål svarte hun at hundens navn var Arne.

Arne

  I Helsinki er mange dyrestatuer. På bildet under har vi stoppet opp i en park ved statuen av en brunbjørn som er Finlands nasjonal- dyr. Statuen heter Bjørnen på Maurtuen, og er fra 1931. Parken  heter Karhupuisto- park, som betyr Bjørneparken.

Ved brunbjørnen

Men nå måtte vi ha en pause og kvile føttene en stund. Vi gikk inn på et sted som het Morris bar. Det smakte med litt avslapning og en cola.

Pause

  Som nevnt er det mange dyrestatuer i Helsinki, og da vi startet etter pausen, hadde vi ikke gått langt før flere skilpadder dukket opp.

På skilpadden

Vi stoppet opp og studerte Nasjonalteateret. Det er i nasjonalromantisk stil, og er fa 1902. Teateret har 4 scener.

Nasjonalteateret

Rett foran teateret stod en statue av den legendariske finske forfatteren Kivi. Statuen er fra 1939. Jeg kan ikke huske å ha lest noe av denne forfatteren, men skal snart høre på biblioteket om de har bøker av Kivi. Jeg må i det minste lese en.

Kivi

Rett bortenfor ligger Atenum Art Museum, det skulle vi ikke besøke før dagen etter. Men vi stoppet opp for å se på alle som gikk på skøyter. Skøytebanen ligger rett foran Art museum.

Skøytebanen

Vi kom til statuen av Mannerheim flott på sin hest. Statuen er reist i 1960, og står rett ved Mannerheim- avenyen. Mannerheim var leder av det finske militære under 2. verdenskrig, etterpå ble han president i Finland.

Mannerheim

Så studerte vi det staute, finske Parlamentet. Det ble bygd mellom 1925 til 1931, og er i den klassiske stilen fra 1920- årene. Et godt eksempel på finsk kunst og designe. Parlamentet er i rødlig granitt med 14 korint- søyler foran.

Parlamentet

  Da vi så i Nasjonalmuseet trodde jeg det var en kirke, men altså et museum i nasjonalromantisk stil. Nasjonalmuseet stod ferdig i 1916. Der er utstilt blant annet arkeologiske funn. Men vi skulle ikke inn, for vi hadde valgt Art museum som vi skulle besøke dagen etter.

Nasjonalmuseet

Nå var vi på vei til en spesiell kirke vi hadde hørt om. Den er bygget inn i et berg. Vi kom dit og studerte den utvendig. Vi ante den grønne kuppelen som var taket.

Spesiell kirke

På bildet nedenfor ser vi taket slik det så ut inne. Nedenfor taket var en ring av vindu som slapp lys inn i kirka.

Taket inne

Kirka er luthersk og heter kort og godt Steinkirken. Vi satt der en liten stund og betraktet dette kirkerommet med steinvegger. Den var helt spesiell.

Fra innredningen
 

Fortsettelse i morgen.


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar