onsdag 19. mars 2014

Brussel 2014, del 2

Lørdag morgen spiste vi en god frokost på hotellet før vi startet på dagens program. Denne dagen var viet til Brussels kjente bygninger. Været var fint til formålet. Som vanlig kom vi forbi Manneken Pis som i dag hadde på klær. Det sies han har 800 kledninger.

Stram kar

Så svinget vi inn på Grand Place, vi måtte se den i dagslys. Et fantastisk område. Tvers overfor Råd-huset har vi brødhuset,det står der det gamle bygget i tre stod, der solgte bakerne brød. Men ble erstattet av en steinbygning på 1400- tallet, og her holdt administrasjonen til hertugen av Brabant til. Huset er også kalt Kongens hus, men ingen konge har bodd her. Bygget restaurert på slutten av 1800- tallet i nygotisk stil. Nå holder bymuseet til her, dedikert til Brussels historie.

Kongens hus

I 1695 ble Brussel angrepet av 70 000 franske soldater, og da ble denne plassen både brent og ellers ødelagt, bare Rådhuset og noen andre hus stod igjen. Den nåværende rektangulære formen stammer fra oppbygningen etter de franske soldatenes herjinger. I dag kan vi se mange vakre laugs- hus også.

Fine bygninger

  Hertugen av Brabants privathus

Vi fortsatte videre fra Grand Place og kom til Børsen som var et flott bygg. Ellers en blanding av byggestil, og fint er det.

Børsen

 Fine hus

 Så den romersk- katolske kirken St. Jean Baptiste au Beguinage, en diger kike fra 1567. Først studerte vi den ute.

Kirken

 Videre inn, og fikk så vidt kikket framover mot alteret, før jeg oppdaget teltleiren. Da syntes jeg at alt det høytidelige forsvant. Faktisk mener jeg at teltleirer ikke hører hjemme i en kirke. Uansett bakgrunn.

Inne

Ingen campingplass

Neste vi så var Operahuset. En stilig bygning. På 1800- tallet var dette et av de mest populære teater i Europa, etter Paris.

Operaen

Så beundret vi Patria- statuen på Place de Martyrs. En mektig statue som er til ære for de som gav sitt liv for Belgias uavhengighet ved revolusjonen i 1830.

Til ære for heltene

  Vi kom til Tegneserie- museet. Mange av de kjente tegneseriefigurene kommer fra Belgia. For eksempel Tintin, Viggo, og Smurfene. Vi gikk inn i gangen, men ville ikke inn i museet. Vi så figurer både i gangen og utenfor.

Sammen med Tintin
 
Ute stod Viggo                                                                                                                                     

Nå skulle vi besøke den flotte Katedralen St. Michael som er i typisk fransk- gotisk stil. Her stod et kapell så tidlig som på 900- tallet. Inne var storslagent med mange fine glassmaleri.

Katedralen

Fine glassmaleri

Men nå måtte vi ha pause. Jeg ville gjerne smake Brussel- vaflene, dermed svinget vi inn på en kafe og kjøpte det sammen med is og kaffe. Det var godt.

Pause

Turen gikk videre opp noen trapper og kom til Mont Des Arts, kunstfjellet. Navnet er fordi her ligger flere museum. I midten er et pent grøntanlegg. Utsikten er også fin.

Fra Kunsthaugen

Vi spaserte forbi Instrumentmuseet, en bygning i Art noveau- arkitektur. En stilbevegelse i 1890- årene som etter 1905 utviklet seg internasjonalt.

Instrumentmuseet

Før vi gikk til kongens slott, var vi innom slottskirken, St. Jakobs kirke. Hvit med et lavt, rundt tårn, og søyler foran. Inne var stilrent og med et lite snev av kongelig sus.

Kirken

Inne

Slottet i Brussel er stort, det stod ferdig i 1829. Kong Leopold I var den første som brukte slottet til kongebolig. Etter den belgiske revolusjonen i 1830, ble Belgia et kongerike med Leopold I som konge fra 1831.

Storartet slott

  Albert II var konge i Belgia fra 1993- 2013. Hans mor var prinsesse Astrid, søster til Martha, kona til kong Olav. Altså er han søskenbarnet til Harald. Albert II abdiserte 21. juli 2013 til fordel for sin sønn Philippe. Kongen bor ikke her, men utfører de kongelige pliktene her på slottet.

Portene var en pryd

Neste vi stoppet og studerte var et digert monument over de falne i både 1. og 2. verdenskrig. I 1940 ble Brussel bombet av den tyske hæren, men største skadene kom i 1944- 45.

Krigsmonument

Etter lunsjpause fortsatte vi spaserturen i Brussel som har 1,1 millioner innbyggere, og har to offisielle språk, fransk og nederlandsk. Flamsk er ikke offisielt språk. Nå beundret vi blomster og trær som blomstret overalt. Våren var kommet langt her.

Vår i Brussel


Artig å spasere der det var trange gater. Her var masse spisesteder på hver side av gatene.

Smale gater

Vi hadde virkelig fått sett den stilige arkitekturen i Brussel. Her er en herlig blanding side om side. Dagen hadde vi fått nyttet godt. Vi avrundet med god middag på La Cotelette.

Tid for middag

  I morgen del 3.

     

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar