torsdag 20. mars 2014

Brussel 2014, del 3

Det var blitt søndag morgen, og planen var å ta en av rutene til en Hop on- buss. Da vi på vei til en holdeplass, så vi etter vår lille kar på sokkelen, og nå var han pyntet til helgen.

Stram kar

Bussen startet opp og vi satt klar. Vi skulle bli med på rød rute som gikk sørøst i byen.Variert arkitektur, fine bygårder, flere i noveau- stil. Trærne stod i blomst og pyntet opp i byen.

Noveau- stil

Trærne blomstret

Vi kjørte forbi en liten park med vann og grønne, fine trær. Det var sol og flott vær denne dagen og folk var ute og trimmet.

Fint vær

Vi gikk av bussen ved inngangen til Park du Cinquantenaire som ble bygget til feiringen av at Belgia hadde vært uavhengig i 50 år. Kong Leopold ville ha en verdensutstilling her. Da vi nærmet oss, så vi tre uteliggere som lå på plenen og sov.

Jubelparken

Uteliggere

Vi nærmer oss inngangen. Triumfbuen ble ferdig i 1905. Buen er staselig, og et stort belgisk flagg med sine tre loddrette striper i rødt, gult, og svart hang stille i det fine været.

Triumfbuen

Vi spaserte inn, og rett til venstre innenfor var krigsmuseet. Dit gikk vi en liten runde, og så mange gamle ting fra militære som våpen og uniformer.

Fra krigsmuseet

Gamle sabler

  Belgia hadde vært nøytralt både i Første- og Andre verdenskrig, men ble likevel invadert av tyske tropper. Nå tok vi heis opp til taket og så på utsikten.

Utsikt fra Krigsmuseet

  Neste besøk var til EU- området. Brussel er EUs hovedstad og sete for EU- kommisjonen og EU- parlamentet. NATOs hovedkvarter ligger også i byen.

Ved EU- bygget

Også ved bygget

Vi spaserte langs det kjente bygget, men må tilstå jeg ikke vil at Norge skal inn i EU. Bare samarbeide med gjengen. Jeg studerte inngangen med alle flaggene der storfolket ofte blir intervjuet.

Ved inngangen

Senere besøkte vi Square Marie Louise og så nærmere på den lille parken vi hadde passert med bussen. En fredelig idyllisk park. Rett ved parken stod av de nydelige blomstrende trærne.

Fra det lille vannet

Idyll

Blomstrende tre

Da vi ventet på grønn mann for å gå over gata, så vi en ung dame som danset ballett foran bilkøen som ventet. I gata bortenfor var en ung mann i sportsklær som kastet i lufta tre tennisrekkerter og sjonglerte. Det var svært morsomt og se på, det synes bilførerne også, for de gav ungdommene penger da de gikk langs radene med biler i det lyset skiftet.

Ballett

Sjongløren

Vi la ruten om slottsparken, krysset gaten og ved slottet var en utekafe, der tok vi en pause med for-  friskning. Rett ved bordet vårt stod et av de vakre blomstrende trærne.

I slottsparken
Pause

Nydelig tre

Egentlig for fint vær til å gå på museum, men det var stengt på mandag. Dermed troppet vi opp på Kunstmuseet. Det er det største og fineste i Brussel. Det er tre avdelinger og vi så først kunst av surrealisten Magritt.

I gangen

Magritt er den mest kjente belgiske maleren. Det var han som malte en pipe, og bildet heter: Dette er ikke en pipe. Han har også malt bildet under.

Malt av Magritt

Vi så to avdelinger til i Kunstmuseet som har en stor samling europeisk kunst med hovedvekt på verk fra Flandern og Belgia. Museet var fint inne også.

Inne i museet

Det var mye flott kunst, men jeg tar med bare tre maleri her. Det første er Rembrant: Portrett av van Nickolas, fra 1641. Det andre er av De Lalaing fra 1894: Portrett av Helene de Burlet. Det siste er av Verhas fra 1880: På vei til skolen i 1878.

Malt av Rembrant

 Malt av De Lalaing


Malt av Verhas

Til slutt besøkte vi en kirke før vi gav oss. Den het Notre Dame De Sablon. Kirken var staselig både ute og inne. Glassmaleria var litt spesielle for de var lange og smale.

Kirken

Fine glassmaleri

Seinere avsluttet vi dagen med en god middag.

I morgen kommer del 4 som er siste del om Brussel.
 







Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar