lørdag 29. mars 2014

Vår i Oslo, mars- 14

Så kom våren. Fredag ettermiddag avtalte jeg møte med yngstemann, vårsolen skulle nytes, og historie diskuteres. Jeg ruslet oppover Karl Johan og forbi Stortinget, men stoppet opp og studerte statuen av Johan Sverdrup. Norsk jurist og politiker. Han var statsminister fra 1890- 1894.

Gammel statsminister


Jeg fortsatte til Hansken, der vi skulle møtes. Fontenen på det gamle torget er inspirert av et sitat fra den dansk-norske kongen Cristian IV. Han pekte med fingeren og sa hvor byen (Oslo) skulle ligge etter bybrannen i 1686. 21. april det året slo lynet ned i byens domkirke som lå her. Lynet var så kraftig at klokkene i kirketårnet smeltet. Brannen spredte seg raskt, og en tredjedel av byen brant ned. Fontenen med hansken er utført av Wenche Gulbransen.

Hansken

 
Vi satt på uteserveringen på dette gamle torget med flere gamle hus. Uteserveringen er foran Oslos eldste bevarte bindingsverkshus. Anatomigården ble oppført i 1840- årene i en etasje, ombygget i 1815. Det medisinske fakultet hadde lokaler her fra 1815- 52. Det sies at byens bøddel bodde her på 1700-tallet.

Gult hus med historie


Rett ved siden av står Rådmannsgården oppført i 1626 for rådmann Lauritz Hansen. Opprinnelig i halvannen etasje, men påbygd senere. Fra 1748- 1814 bolig for generalkrigs- kommisæren. Senere lokaler for Universitetsbiblioteket. I 1850- årene brukt som sykehus. Fra 1937 lokaler for Kunstfore- ningen.

Rådmannsgården

 Torget ble i gamle dager brukt som rettersted, og her stod gapestokken. Kaken stod også her, det var en påle med halsjern som ble brukt til offentlig pisking av forbrytere. Noe mer fredelig stod også på det gamle torget, en offentlig brønn.

Brønnen

Det gamle Rådhuset fra 1641 ligger også her. Sin nåværende form fikk det i 1917. Det gamle rådhus- tårnet er borte. Byens første Rådhus var stamhus for frimurerne fra 1785 til 1803, og lokaler for Høyesterett fra 1815 til 1846. I dag er dette Gamle Raadhus restaurant, som har vært bevertningssted siden 1856.

Gamle Rådhuset

  Nå satt vi foran det gule huset og koset oss i sola, med historiens sus rundt ørene. Torget ble anlagt etter mønster som ble vanlig i renessansens byplaner, første gang brukt i Livorno, Italia, i 1570- åra.
Torget fikk kvadratisk utforming.

Vårsol

På vei mot busstoppet passerte jeg igjen Stortinget, men rett over gata der står det fine huset til Frimurerlosjen. Det ble bygd i 1890- 1894. Huset er staselig i klassisk nybarokk. Ordenen kaller det for Stamhuset.

Sett forfra

 Under krigen ble huset rekvirert av Nasjonal Samling, som kalte det Partihuset. Nazistene så på frimurerne som en fiendtlig organisasjon. I okkupasjonen fikk interiøret store skader. Det er senere blitt restaurert. Men nå nærmet det seg bussens avgang, så besøket i hovedstaden var over for denne gang.

Frimurerlosjen


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar